Kun potilaalla todetaan tarttuva tuberkuloosi, tehdään kontaktiselvitykset ja latentin tuberkuloosin löytämiseksi on olemassa verikoe. IGRA-testi (interferon-gamma release assay) on ollut käytössä jo jonkin aikaa, mutta sen käyttökelpoisuudesta on ollut vain vähän näyttöä.
Eurooppalainen monikeskustutkimus selvitti latentin tuberkuloosin esiintyvyyttä tuberkuloosipotilaan kontaktien keskuudessa. Tutkimus selvitti sekä tuberkuloosin tartuttavuutta että eri IGRA-testien toimivuutta. Tubipotilaita oli yli 1 000 ja heillä oli 5 020 kontaktia. Seulonta paljasti 25 uutta tubitapausta. Yhteensä 12 326 potilasvuoden seuranta-aikana 4 513 kontaktin joukosta löytyi 24 sekundaaritubia.
Potilailla, joiden IGRA-tulos oli positiivinen, tuberkuloosin ilmaantuvuus oli noin 0,1/100 potilasvuotta, jos potilaat saivat latentin tubin hoidon. Jos hoitoa ei annettu, ilmaantuvuus oli noin 1,0/100 potilasvuotta. IGRA-testin positiivinen ennustearvo oli vain 1,3 prosenttia ja negatiivinen 99,8 prosenttia; testeistä TbSpot vaikutti aavistuksen verran paremmalta.
Koska tuberkuloosin kontaktiselvitys kuuluu avoterveydenhuollon tartuntatautivastaavalle terveyskeskuslääkärille, on hyvä tietää, miten tuberkuloosi tarttuu. Merkittävästi altistuneille on syytä tehdä myös IGRA-testi, ja jos tulos on positiivinen, on syytä aloittaa latentin tubin hoito, käytännössä lapsille ja immunosuppressiopotilaille. Tutkimus osoitti, että tuberkuloosi tarttuu huonosti - eli hysteriaa on syytä välttää.
Lue myös:
MDR-tuberkuloosi on lisääntynyt Suomessa
Kirjoittanut:
Heikki Ekroos
LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri
Kuva:
Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 33/15.