Kohonnut veren triglyseridiarvo voi lisätä sydän- ja verisuonitautien vaaraa, joten se on tärkeää ottaa vakavasti.
Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja, joita elimistön solut käyttävät energianlähteenään ja muihin tarkoituksiin. Triglyseridi muodostuu glyserolista ja siihen liittyneistä kolmesta rasvahaposta.
Triglyseridit — milloin arvot ovat koholla?
Veren triglyseridit mitataan yön paaston jälkeen.
Normaalisti veriplasmassa on triglyseridejä alle 2,0 millimoolia litrassa (mmol/l). Jos triglyseridiarvo ylittää tämän raja-arvon, tilaa kutsutaan nimellä hypertriglyseridemia. Vaikean termin suora suomennos on ”liiallinen veren triglyseridi”.
Suurentunut veren triglyseridiarvo lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, joten arvoa kannattaa alentaa.
Miksi triglyseridit ovat koholla?
Veren triglyseridejä lisäävät seuraavat tekijät:
- vyötärölihavuus ja maksan rasvoittuminen
- ravinnossa runsas nopeiden hiilihydraattien määrä (sokeri ja vaalea viljat)
- runsas alkoholin käyttö
- huonossa tasapainossa oleva diabetes
- perinnöllinen alttius
Kohonneet triglyseridit ovat terveyshaitta
Kohonnut veren triglyseridiarvo voi lisätä sydän- ja verisuonitautien vaaraa, joten se on tärkeää ottaa vakavasti.
Korkeat triglyseridit voivat olla yhteydessä sydänkohtauksiin, aivohalvauksiin ja muihin verisuonitautien komplikaatioihin.
Miten triglyseridit saa laskuun?
Tuokailutottumukset vaikuttavat veren triglyseridien arvoon yleensä paljon tehokkaammin kuin kolesteroliarvoon. Siksi ruokailutottumusten muuttaminen on ensikäden hoito silloin, kun veren triglyseridiarvo on suurentunut.
Vyötärölihavilla tärkein toimenpide on laihduttaminen ja painonhallinta.
Elämäntapamuutokseen tulee sisältää terveellisen ruokavalion, liikunnan ja painonhallinnan. Lisäksi runsasta alkoholin käyttöä tulee välttää ja suosia terveellisiä rasvoja.
Joissakin tapauksissa lääkäri voi määrätä lääkkeitä triglyseridien alentamiseksi. Tämä päätetään yksilöllisesti potilaan tilanteen perusteella.
Muista hyvät rasvat
Terveelliset rasvat ovat tärkeitä ravinnossamme, ja niitä tarvitaan moniin kehon toimintoihin.
Tässä on joitakin terveellisiä rasvoja ja niiden lähteitä:
- avokado
- kylmäpuristetut öljyt, kuten oliiviöljy, pellavansiemenöljy ja muut kylmäpuristetut öljyt
- pähkinät ja siemenet
- rasvainen kala, kuten lohi, sardiinit ja makrilli
Kovia rasvoja tulisi nauttia kohtuullisesti. Ne ovat kiinteitä huoneenlämmössä ja voivat olla haitallisia sydämen terveydelle.