Influenssakausi alkoi viime vuonna hyvin voimakkaana ja varhain syksyllä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuosiraportista. Viimeksi influenssakausi alkoi yhtä varhain vuoden 2009 pandemian aikaan.
Poikkeuksellisen suuri oli myös RSV-tapausten määrä, jotka kaksinkertaistuivat edellisvuoden 2 436 tapauksesta lähes 5 000 tapaukseen. Lähes 60 prosenttia RSV-tapauksista oli 0–4-vuotiailla. Seuraavaksi eniten tapauksia, lähes 20 prosenttia, raportoitiin yli 75-vuotiailla.
Myös hinkuyskää tavattiin enemmän kuin vuonna 2015. Tapausten määrä oli 432, kun vuotta aiemmin tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 165 hinkuyskätapausta. Hinkuyskää todettiin eniten pikkulapsilla, mutta ilmaantuvuus oli erityisen suuri 10–14-vuotialla.
Laivalla jylläsi noro
Risteilyaluksella matkustajiin vaikutti muu kuin kova merenkäynti, kun uudentyyppinen norovirus aiheutti laajan vatsatautiepidemian touko-kesäkuussa. Suomessa tavattiin myös toinen uudentyyppinen noroviruskanta viidessä epidemiassa eri puolilla maata. Loppukesästä pääkaupunkiseudulla oli laaja EHEC- ja EPEC-epidemia, jonka aiheuttajaksi paljastui rucola. Pirkanmaalla taas 20 ihmistä sairastui Enteritidis-bakteerin aiheuttamaan vatsatautiin, joka johtui todennäköisesti ulkomailta maahan tuoduista iduista.
MRSA-tartuntojen määrä lisääntyi yli 400 tapauksella edellisestä vuodesta. Vuonna 2016 ilmoitettiin 1700 uutta MRSA-tapausta. Kokonaistapausmäärät olivat suurimmat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä ja Pirkanmaalla. MYös ESBL-, VRE- ja CPE-löydösten määrä lisääntyi vuoteen 2015 verrattuna.
THL:n vuosiraportti viime vuoden tartuntataudeista löytyy täältä.
Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.