THL:ssä taas yt-neuvottelut – monia ydintoimintojakin saatetaan lopettaa

Luottamusmies Markus Perola arvioi, että tutkimustoiminta käytännössä lakkaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos aloittaa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa enintään 200 henkilötyövuoden vähenemiseen. Neuvottelujen piirissä on laitoksen koko henkilöstö. Pyrkimyksenä on leikata kuluja 10 miljoonalla eurolla.

– Meillä on ollut yt-neuvotteluja jatkuvasti. Koko ajan on joko neuvottelut päällä tai seuraavia odotellaan, tutkimusprofessori, lääkärien luottamusmies Markus Perola kuvaa.

Nyt ollaan siinä tilanteessa, että ydintoimintojakin saatetaan poistaa.

– Jatkossa THL ei ole enää tutkimuslaitos, vaan keskittyy ohjailuun ja hallinnointiin, Perola arvioi.

Toiminnoista saatetaan poistaa esimerkiksi mikrobilääkeresistenssiseuranta, rokotusvasteseuranta, terveydenhuollon menetelmien arviointi, ympäristötoksikologia ja niin alueelliset kuin kansainvälisetkin toiminnot. Myös THL:n uusi biopankki voi olla lakkautettavien listalla.

Mihin nämä toiminnot siirtyvät?

– Eiväthän ne mihinkään siirry ellei rahoitus siirry. Esimerkiksi Helsingin yliopistossa tilanne on tällä hetkellä niin hankala, että tuskin sinne voidaan toimintoja siirtää ilman lisärahoitusta. Ne voivat jatkua vain, jos ne erikseen arvioidaan esimerkiksi STM:ssä niin merkittäviksi, että niille määrätään erillistä rahoitusta.

Huippututkimuksesta näennäistutkimukseen

Leikkaukset ovat seurausta sekä yleisestä huonosta taloustilanteesta että tutkimusrahoituksen strategisista linjamuutoksista. Pohjimmiltaan kyse on Perolan mukaan siitä, millaista tietoa Suomessa pidetään tärkeänä.

Esimerkkinä Perola antaa valtioneuvoston rahoittaman ja poliisiammattikorkeakoulun toteuttaman maahanmuuttoa käsittelevän raportin, joka julkaistiin viime kuussa. Raportti sai tutkijoilta tuoreeltaan runsaasti kritiikkiä. Image-lehdessä julkaistussa kirjoituksessa arvioitiin, ettei raportti täytä alkeellisimpiakaan tutkimuksen kriteereitä.

– On menossa siirtymä huippututkimuksesta näennäistutkimukseen.

Perolan mukaan leikkaukset vaikuttavat lääkäreihin monella tavalla.

– Kahdensadan irtisanottavan joukossa on varmasti lääkäreitäkin. Lisäksi monet lopettavista toiminnoista ovat tuottaneet tietoa kliinikoille.

Henkilöstöllä oli tiedossa, että uusia leikkauksia on taas tulossa. Sitä ei kuitenkaan tiedetty, miten suuri strateginen muutos on tekeillä.

– Hyvää hallintoa olisi ottaa henkilöstöä mukaan uuden strategian suunnitteluun. Nyt asia, laitoksen suuri linjamuutos isoine leikkauksineen, tuli täytenä yllätyksenä – ja vielä perjantaina.

Päätökset leikkauksista tehdään vasta neuvottelujen jälkeen.

Kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

Juttua on muokattu 14.3.2016. Muokatut kohdat on merkitty kursiivilla.