THL lopettaa terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikön Finohtan yt-neuvottelujen tuloksena.
Finohta on tuottanut arviointitietoa terveydenhuollon päätösten perustaksi vuodesta 1995. Sen alue on käsittänyt kaikki terveydenhuollon käytössä olevat lääkkeet, laitteet, toimenpiteet ja hallinnolliset tukijärjestelmät.
– Kun ajatellaan sote-uudistusta, tämä on merkillistä. On jonkinlaisia neuvotteluja siitä, että sairaanhoitopiirit ottaisivat toiminnan kontolleen, tutkimusprofessori, lääkärien luottamusmies Markus Perola THL:sta toteaa.
THL vähentää yt-neuvottelujen myötä 184 henkilötyövuotta ja irtisanoo 94 työntekijää. Kaikkiaan 220 työntekijää siirtyy pois. Lähtijöistä noin kymmenen on lääkäreitä.
Perola huomauttaa, että THL:n väestä lähtee nyt noin viidesosa. Maanantaina päättyneet yt-neuvottelut olivat jo kolmannet laitoksen historiassa.
– Taustalla on, että STM haluaa uudenlaisen THL:n. Ministeriöllä on erilainen visio laitoksesta kuin mitä se nykyään tekee.
Yt:t iskevät väestötutkimuksiin
Markus Perolan mukaan yt-neuvottelut kohdistuvat pahimmin THL:n terveysosastoon, josta lähtee eri järjestelyillä noin 70 työntekijää. Osasto on tehnyt väestöseurantaa, joten päätökset iskevät väestötutkimuksiin.
Samalla muun muassa Turun ja Oulun laboratoriotoiminnat lakkautetaan.
THL:n pääjohtaja Juhani Eskola kertoo tiedotteessa, että säästöjen avulla THL sopeutuu mittaviin budjettileikkauksiin ja sote-uudistuksen myötä tuleviin uusiin tehtäviin.
THL:n käytettävissä oleva rahoitus supistuu 9,8 miljoonalla eurolla vuosina 2017–18.
Kuva: Fotolia