Ylipainoisilla ja lihavilla miehillä on usein matala seerumin testosteronitaso, ja kumpaankin liittyy suurentunut tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riski. Vastikään julkaistussa australialaisessa monikeskustutkimuksessa osoitettiin, että näiden potilaiden hoidossa tärkeisiin elintapamuutoksiin liitetyllä kahden vuoden testosteronihoidolla pystyttiin vähentämään diabetesriskiä 40 % enemmän kuin pelkillä elintapamuutoksilla.
Tutkimusaineisto koostui hieman yli tuhannesta 50–74-vuotiaasta ylipainoisesta tai vyötärölihavasta miehestä, joilla oli esidiabetes tai hiljattain diagnosoitu tyypin 2 diabetes. Lisäksi testosteronitaso oli 14 nmol/l tai matalampi ilman todettavaa häiriötä hypotalamus-hypofyysi-kivesakselissa. Ensisijainen hoito olivat elintapamuutokset, ja sen ohella potilaat satunnaistettiin suhteessa saamaan joko pitkäkestoista testosteroniundekanoaattia lihakseen kolmen kuukauden välein kahden vuoden ajan tai lumeinjektioita samaan tahtiin.
Kahden vuoden hoidon jälkeen testosteronihoito vähensi merkittävästi tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riskiä lumeryhmään verrattuna ja sokerirasituskokeessa plasman kahden tunnin glukoosiarvo putosi lähtötasosta erittäin merkittävästi –0,75 mmol/l. Hyödyllinen vaikutus glukoosiaineenvaihduntaan oli riippumaton lähtötason testosteroniarvosta.
Potilaiden paino laski kummassakin ryhmässä oli 3–4 kiloa. Testosteronihoitoon liittyi suurempi kehon rasvamassan väheneminen, poikkijuovaisen lihasmassan ja puristusvoiman lisääntyminen ja parantunut seksuaalitoiminta.
Testosteronihoito ei aiheuttanut ylimäärää kardiovaskulaarisia haittoja eikä uusia eturauhassyöpiä. Se aiheutti kuitenkin hematokriitti- ja PSA-lukemien nousua. Hematokriittiarvo oli 54 % tai korkeampi 106:lla (22 %) testosteronilla hoidetuista, ja 25 potilaan hoito lopetettiin etuajassa.
Tuloksen perusteella kahden vuoden testosteronihoito elintapaohjelmaan liitettynä voi estää tyypin 2 diabeteksen kehittymisen tai saada sen remissioon ylipainoisilla miehillä. Vaikutus on verrattavissa metformiinin vaikutukseen diabeteksen ehkäisyohjelmassa. Paljon on kuitenkin vielä selvitettävää, ennen kuin testosteronin laajaa käyttöä diabeteksen ehkäisyssä voidaan puoltaa.
Wittert G, Bracken K, Robledo KP ym. Testosterone treatment to prevent or revert type 2 diabetes in men enrolled in a lifestyle programme (T4DM): a randomised, double blind, placebo-controlled, 2-year, phase 3b trial. Lancet Diabetes Endocrinol 2021;9:32–45.
Ossi Lindell
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 18/2021.