Testosteroni on sukuhormoni, joka tunnetaan usein myös mieshormonina.
Testosteroni vaikuttaa murrosiässä miehisten ominaisuuksien kehittymiseen, kuten äänenmurrokseen, parrankasvuun ja sukuelinten kehittymiseen. Lisäksi testosteroni vaikuttaa lihasvoimaan, seksuaaliseen toimintaan ja mielialaan.
Aikuisilla miehillä testosteronia tarvitaan sukuvietin kehittymiseen, siittiöiden tuotantoon ja erektioon. Se on myös tärkeä hormoni lihasten ja luiden kunnon kannalta.
Vaikka testosteroni tunnetaan usein miehen hormonina, myös naisen elimistö tuottaa pieniä määriä testosteronia, mutta huomattavasti vähemmän kuin miehillä. Naisilla testosteroni vaikuttaa esimerkiksi karvoituksen kasvuun.
Testosteronin tuotanto heikkenee keski-iästä lähtien, ja runsas alkoholin käyttö voi alentaa miehen testosteroniarvoa. Ylipaino on yleisin syy testosteronipitoisuuden alentumiseen keski-ikäisillä ja ikääntyvillä miehillä.
Testosteronin muodostuminen tapahtuu miehillä kiveksissä ja naisilla munasarjoissa sekä lisämunuaisen kuorikerroksessa. Luteinisoiva hormoni (LH) säätelee testosteronin tuotantoa. LH muodostuu aivolisäkkeessä, joka on pieni rauhanen aivojen alla.
Mitä haittaa on alhaisesta testosteronitasosta?
Testosteronin puutos johtuu häiriöstä kiveksissä. Mikä tahansa kiveksiä vahingoittava sairaus voi johtaa siihen, ettei kivekset tuota tarpeeksi testosteronia. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi laskeutumaton kives, kivesten tulehdukset ja kivessyöpä.
Myös jotkut sairaudet, kuten Klinefelterin oireyhtymä tai aivolisäkkeen toiminnan häiriöt voivat aiheuttaa testosteronin puutteen.
Anaboliset steroidit sotkevat testosteronituotannon säätelyä siten, että sen tuotanto voi heikentyä tai lakata.
Myös lihominen ja runsas alkoholinkäyttö pienentävät testosteronipitoisuuksia.
Jos lapsi kärsii testosteronin puutteesta, hänellä ei tapahdu normaaleja miehisiä muutoksiä murrosiässä. Jos häiriö ilmaantuu murrosiän jälkeen, se voi aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta, erektiohäiriötä, rintojen kasvua, siittiötuotannon vähenemistä ja lapsettomuutta.
Jos puutos kestää pitkään, karvoitus alkaa vähenemään, lihakset heikkenevät ja ilmenee osteoporoosia eli luukatoa.
Ikääntyvillä miehillä testosteronin tuotannon heikkeneneminen voi aiheuttaa väsymystä, keskittymiskyvyn heikkenemistä, unihäiriöitä ja sukupuolista haluttomuutta. Jos testosteronipuutos pystytään heillä varmentamaan verikokeella, voidaan hoidoksi kokeilla testosteronivalmistetta.
Testosteronin puutosta voidaan hoitaa lihakseen ruiskutettavalla pitkäkestoisella testosteronilla tai päivittäin iholle annosteltavalla geelillä.
Naisilla liikatuotanto aiheuttaa liikakarvoitusta
Jotkut sairaudet, kasvaimet tai testosteronin liikakäyttö nostavat testosteronipitoisuutta. Naisilla tämä voi aiheuttaa liikakarvoitusta ja aiheuttaa kuukautishäiriöitä.
Miehillä testosteronin liikatuotanto voi johtua esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminnasta.