Sote-uudistus tekee terveyden edistämisestä haastavaa, toteaa Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax. Ennaltaehkäisy jää kuntien tehtäväksi, mutta lääkärit katoavat palkkalistoilta.
– Tässä tilanteessa paljon jää kunnanvaltuutettujen harteille. On todella tärkeää, että valtuustoissa on terveyden asiantuntijoita.
Hankalaksi tilanteen tekee sekin, että jatkossa, kun kunta investoi terveyden edistämiseen, säästöt kertyvät maakunnalle. Brax muistuttaa, että kunta hyötyy silti myös rahallisesti, kun sen työntekijät pysyvät työkunnossa ja veronmaksajat maksukykyisinä.
– Kannustan lääkäreitä ryhtymään ehdokkaiksi. Ja äänestäjinä kiinnittämään huomiota ehdokkaansa terveyslupauksiin.
Sydänliitto on mukana Yksi elämä -hankkeessa, jonka osana vaalien alla on avautunut terveysehdokas.fi -sivusto. Sivustolle toivotaan ehdokkailta lupauksia oman kuntansa asukkaiden terveyden edistämiseksi. Äänestäjille sivustolla on mahdollisuus selvittää ehdokkaiden terveyskantoja.
– Emme vain kerää lupauksia, vaan myös seuraamme vaalien jälkeen, miten lupaukset toteutuvat.
Brax arvioi, että myös lupausten laatu kertoo äänestäjälle, minkä verran ehdokas terveysasioista ymmärtää.
Lääkärit ovat hyviä valtuutettuja
Tuija Braxilla on toistakymmentä vuotta omaa kokemusta kaupunginvaltuutetun tehtävistä Helsingissä. Onko valtuutetuilla vaikutusmahdollisuuksia?
– Useimmissa kunnissa on. Suomessa valtuutetuilla on selkeä yhteys kansalaisiin. Kyllä kunnallisdemokratia toimii.
Braxin arvion mukaan lääkärit ovat hyviä valtuutettuja, kuten monet muutkin oman alansa asiantuntijat.
– Kun tuntee yhden alan asiat syvällisesti, se luo pohjan muihinkin asioihin perehtymiseen.
Brax kehottaa lääkäreitä olemaan nyt sote-uudistuksen alla aktiivisia kuntiensa terveysasioissa niin ehdokkaina, äänestäjinä kuin järjestötoimijoinakin.
– Lääkärikunta voi muuttaa Suomea paikallisyhdistysten kautta. Sydänliittokin syntyi nuorten kardiologien näkemyksestä, että sydänterveyden parantamiseen tarvitaan koko kansa mukaan.
Brax neuvoo harkitsemaan esimerkiksi vapaaehtoistyöhön osallistumista. Osallistuminen ei tarkoita kaiken vapaa-ajan käyttämistä. Hän muistuttaa, miten tärkeitä esimerkiksi lääkärien kansalaisille pitämät asiantuntijaluennot ovat.
– Se, mikä on lääkärin kannalta tutun kertaamista, voi olla kuulijalle uutta tai tulla juuri tarpeelliseen tilanteeseen oman terveyden kannalta.
Kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja
Kuva: Nina Kaverinen
Juttu julkaistiin Lääkärilehdessä 7/2017.