Terveyskylä.fi-osoitteesta löytyvästä Diabetestalosta sairastuneet voivat hakea muun muassa tukea ja ohjausta omahoitoon. Kansallista verkossa toimivaa taloa on rakennettu viiden yliopistosairaalan ja niiden diabetestiimien sekä Diabetesliiton voimin. Vetovastuu on TYKS:llä.
Valtakunnallisesti yhteneväiset ohjeet sekä digitaalisten hoitopolkujen rakentaminen helpottavat myös ammattilaisten työtä ja tehostavat hoitotiimien toimintaa.
Palliatiivinen talo tarjoaa tietoa palliatiivisesta hoidosta, saattohoidosta, oirehoidosta, sairauksista sekä eri tukimuodoista.
Päivystystalon tarkoituksena on antaa kansalaisille neuvoja itsehoitoon ja ohjausta päivystyspalveluihin hakeutumisessa. Tapaturman tai äkillisen oireen yllättäessä sieltä löytyy muun muassa työkalut hoidon tarpeen arviointiin.
Vatsatalo keskittyy vatsan alueen sairauksiin ja vatsavaivoihin. Alkuvaiheessa siellä pilotoidaan nivustyräpotilaan digihoitopolkua. Pilottivaiheessa lääkäri valitsee sopivat nivustyräpotilaat, jotka kirjautuvat Omapolulle pankkitunnuksillaan. Virtuaalisessa ympäristössä nivustyräpotilaat voivat tutustua rauhassa leikkaukseen, varata sopivan leikkausajan ja osallistua leikkausta edeltävään ohjaukseen.
Kaikki Terveyskylän talojen digitaaliset hoitopolut sekä omahoito-ohjelmat löytyvät Omapolusta, joka on erikoissairaanhoidon palvelukanava. Digihoitopoluille päästäkseen potilas tarvitsee lääkärin lähetteen tai olemassa olevan hoitosuhteen.
Vuoden loppuun mennessä Terveyskylässä arvioidaan olevan avoinna yhteensä noin 30 taloa.
Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja
Kuva: Fotolia
Uutinen on julkaistu Lääkärilehdessä 10/2018.