Terveyskylä (terveyskylä.fi) tuo erikoissairaanhoidon osaamista kaikkien suomalaisten ulottuville digitaalisina palveluina. Terveyskylä tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Terveyskylää rakennetaan HUS:n koordinoimana, ja jatkossa Suomen kaikkien yliopistollisten sairaanhoitopiirien yhteistyönä.
Digitaaliset palvelut täydentävät perinteisiä hoitomuotoja ja sopivat erityisen hyvin esimerkiksi elämänlaadun, oireiden ja elintapojen seuraamiseen sekä pitkäaikaisen sairauden kanssa elämiseen. Niiden myötä ennakoivan hoidon merkitys kasvaa ja ihmisten mahdollisuudet oman terveyden ylläpitämiseen lisääntyvät.
Terveyskylän virtuaalitaloista löytyy tietoa, vertaistukea ja nettiterapiaa sekä oirenavigaattoreita, jotka ohjaavat kulloinkin sopivaan paikkaan saamaan apua.
Syksyllä 2016 Terveyskylään ovat avautuneet uusina palveluina Naistalo, Kivunhallintatalo ja Kuntoutumistalo. Entuudestaan toiminnassa ovat olleet Mielenterveystalo, Painonhallintatalo, Harvinaissairauksien talo ja Helsingin Biopankki.
› Naistalosta löytyy luotettavaa tietoa raskaudesta, synnytyksestä, seksuaalisuudesta, naistentaudeista sekä lisääntymisterveydestä. Naistaloon on koottu myös tietoa hedelmällisyydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä sekä lapsettomuustutkimuksista ja -hoidosta.
› Kivunhallintatalo tarjoaa luotettavaa ja ajan tasalla olevaa tietoa erilaisista kiputilanteista ja niiden hoidosta. Palvelun työkalut ja neuvot auttavat potilasta ymmärtämään omaa kiputilaansa ja kehittämään omaa kivunhallintaansa. Potilashaastattelut tarjoavat mahdollisuuden kuulla muiden kivusta kärsineiden potilaiden kokemuksia omasta kiputilanteestaan ja sen hoidosta. Kivunhallintataloon suunnitellaan myös verkkovalmennusta kipupotilaille.
› Kuntoutumistalon tavoitteena on tehdä kuntoutumisajasta aktiivista. Kuntoutumistalon virtuaalipalvelut tukevat potilaan omaehtoista kuntoutumista ja palvelujen avulla myös hoitoon pääsyn odotusajan voi käyttää aktiivisesti hyödyksi. Kuntoutumistalon sisältö rakentuu pääasiassa vuoden 2017 aikana.
Ensi vuoden aikana Terveyskylään avataan myös Lapsi-, Vertaistuki-, Ihotauti-, Nivel-, Sydän-, Aivo-, Reuma-, Verisuoni-, Diabetes-, Syöpä- ja Lääketalot. Vuoden 2018 loppuun mennessä avoinna on yli 20 taloa. Palveluohjausta ja digitaalisia palveluita on tarjolla yli 30 potilasryhmälle.
Klikkaa itsesi terveyskylään tästä