Terveydenhuollon johtamisessa on hyödynnetty niukasti palkitsemista, toteaa tuore väitöstutkimus.
Palkitseminen on vähäistä sekä henkilöstövoimavarojen johtamisessa että organisaatioiden tavoitteiden toteuttamisessa.
Tutkimus osoitti, että terveydenhuollon johtajilla on rajalliset mahdollisuudet henkilöstönsä palkitsemiseen. Johtajien pääasiallisena tehtävänä on ollut normien ja hallinnollisten käytäntöjen toteuttaminen.
Lisäksi terveydenhuollon johtajille palkitseminen on vahvasti juridishallinnollista toimintaa, mikä rajoittaa sitä. Palkitseminen myös pirstaloituu usealle johtamisen hierarkiatasolle.
Lisää aineetonta palkitsemista
Tutkimus kannustaa johtajia kiinnittämään huomiota aineettoman palkitsemisen tarjoamiin mahdollisuuksiin, kuten henkilöstön arvostamiseen ja vuorovaikutukseen.
– Henkilöstövoimavarojen johtamisesta jää pois jotain oleellista, jos henkilöstöä palkitaan ja johdetaan pääosin normien ja protokollien kautta, väittelijä, terveystieteiden maisteri Anitta Ruuska toteaa.
Tutkimuksessa haastateltiin kahden yliopistosairaalan strategista johtoa, keski- ja lähijohtoa sekä henkilöstöasiantuntijoita. Lisäksi analysoitiin viiden yliopistosairaalan strategiadokumentteja.
Tutkimusten mukaan palkitseminen vaikuttaa moniulotteisesti organisaatioiden työntekijöiden työskentelyyn ja sen tuloksiin.
Väitöstutkimus "Palkitsemisdiskurssit terveydenhuollon strategisessa henkilöstövoimavarojen johtamisessa" tarkastetaan 14.11. Itä-Suomen yliopistossa.
Kuva: Sami Perttilä