Viime vuoden loppupuolella Valtter Virtanen kilpaili tiiviisti kotimaassa ja ulkomailla yhdeksän viikon ajan. Kotona hän ehti käydä kääntymässä kerran tai pari viikossa. Tuohon rupeamaan ei lääkärin töitä ehtinyt yhdistää.
Mies nähtiin jäillä täydessä terässä. Valtter taituroi useampaan kertaan yli kahdella sadalla pisteellä palkittuja suorituksia.
Meneillään oleva kausi onkin ollut 35-vuotiaalle urheilijalle menestyksekkäin kautta aikain.
– Minulle lääkärin työ on vuorovaikutteisuudessaan todella mieluista ja tärkeää vastapainoa urheiluarjelle sekä sen välttämätön rahoittaja.
SM-kisoissa hän oli täysin omassa luokassaan.
– Olen iloinen ja tyytyväinen, sillä tässä lajissa olen reippaasti yli-ikäinen, Valtter naurahtaa.
Maailmantilaston kärkimiehissä ei ole yli 25-vuotiaita taitoluistelijoita.
– Itse huomaan tämän ikätodellisuuden jäähallien pukeutumistiloissa, joissa tapaan harjoitteluiden ja kisojen yhteydessä lähinnä alle parikymppisiä.
Jutut arkielämästä ovat siksi aika lailla erilaisia.
Tammikuun 2023 lopulla Valtter osallistui Espoossa uransa yhdeksänsiin EM-kisoihin. Konkarilla riittää vielä tavoiteltavaa ja motivaatiota.
– Tahdon kehittyä taitoluistelijana kokonaisvaltaisesti, panostaa esiintymiseen ja ilmaisuun. Hion ohjelmasta taiteellisesti vaikuttavaa ja vakuuttavaa kokonaisuutta, joka on paljon enemmän kuin sarja teknisiä elementtejä.
Esimerkin voimalla
Valtter päätyi pikkupoikana luisteluharrastuksen pariin isosiskonsa vanavedessä. Alakouluiässä myös muut liikuntalajit kiinnostivat.
Jäähallilla nuorukaisen taidot bongattiin niin, että hän sai kutsun maajoukkuetasolla valmennettavien nuorten joukkoon. Siitä jo vuoden päästä avautuivat ovet kotimaan kärkimittelöihin, ja ulkomaillekin.
– Lääkärin ammattia ajattelin vakavasti jo yläkouluiässä. Eniten olin kiinnostunut kirurgiasta, sillä olin jo lapsena tykännyt tarkkuutta vaativasta käsillä näpräämisestä.
Lukiossa hän heitti hetkeksi haaveet sivuun, koska opiskeluun ei enää tuntunut jäävän aikaa ja paukkuja urheilu-uran rinnalla.
Valtter sai kuitenkin kannustavan esimerkin itseään kolme vuotta vanhemmasta lääkäriopiskelijasta, SM-luistelija Mikko Minkkisestä. Siksi abivuonna ei enää tarvinnut ”arpoa” ammatinvalintaa.
Lääkärin työ virkistää
Aikuisvuosinaan Valtter on keskittänyt pääenergiansa, -pyrkimyksensä ja ambitionsa luisteluun. Kilpailukaudella jääharjoituksia on kaksi päivässä, kesällä parhaimmillaan neljä tai viisi.
– Minulle lääkärin työ on vuorovaikutteisuudessaan todella mieluista ja tärkeää vastapainoa urheiluarjelle sekä sen välttämätön rahoittaja.
Mies nähtiin jäillä täydessä terässä. Valtter taituroi useampaan kertaan yli kahdella sadalla pisteellä palkittuja suorituksia.
Valtter tekee yleislääkärinä vastaanottotyötä yksityisellä lääkäriasemalla ja päivystyksiä Sairaala Novassa sekä palvelee jääkiekkojoukkue JYPin lääkärinä.
– Ajastan vastaanottoaikojani Seppälääkäreitten järjestelmään tarjolle sen verran, mitä urheilulta liikenee. Lisäksi nappaan lääkäreille tarjotuista Novan päivystysajoista ne, jotka sattuvat sopimaan.
Erityisen eksoottinen tapaus taitoluistelija-lääkäri on jääkiekkoilijoiden keskellä.
– Perinteisesti näiden kahden, luistimilla liikkuvien urheilijoiden maailmat ovat olleet hyvin kaukana toisistaan. Toivon, että pystyn tuomaan niitä omalla panostuksellani hieman lähemmäs toisiaan.
Joukkueen lääkäri pyrkii olemaan paikalla JYPin otteluissa, joissa hän palvelee myös vastaan pelaavan joukkueen pelaajia.
– Vielä en tiedä, jääkö minulla tulevaisuudessa aikaa lääkärin erikoistumiskoulutukseen, sillä en tahdo jättää kotivastuita yksin vaimoni harteille. Minulle on tärkeää viettää aikaa hänen ja pienen taaperomme kanssa.
Kenestä on kyse
Valtter Virtanen, 35
LT, yleislääkäri
Suomen paras miestaitoluistelija
Asuu Jyväskylässä vaimonsa ja 2-vuotiaan tyttärensä kanssa
Jääkiekkojoukkue JYPin lääkäri
Tekee vastaanottotyötä Seppälääkäreillä ja päivystyksiä Sairaala Novassa
Motto: Urheilemisen ilo vie pitkälle
Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.