Tarve verenluovuttajista ei lopu kesälläkään – katso tästä luovutusohjeet

Pelkästään yhden kesäviikonlopun aikana Veripalvelu toimittaa sairaaloille keskimäärin 500–600 punasoluvalmistetta ja 150–200 verihiutalevalmistetta.

Verenluovutus on helppo tapa tarjota suuri apu.
Adobe/AOP
Verenluovutus on helppo tapa tarjota suuri apu.

Vaikka lomakausi vähentää kävijöitä verenluovutuspisteillä, potilaille luovuttajien apu on elintärkeää vuodenajasta riippumatta, Veripalvelu muistuttaa tiedotteessaan.

Juuri tällä hetkellä pulaa on lähes kaikista veriryhmistä eli A+, A–, O+, O–, B– ja AB– ryhmistä.

Tiedotteen mukaan pelkästään yhden kesäviikonlopun aikana Veripalvelu toimittaa sairaaloille keskimäärin 500–600 punasoluvalmistetta ja 150–200 verihiutalevalmistetta.

– Joka arkipäivä tarvitaan noin 800 vapaaehtoista luovuttajaa, jotta verivalmisteita riittää kaikille potilaille, kertoo verenluovutuksen johtaja Johanna Castrén tiedotteessa.

Veripalvelussa työskennellään ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

Näin verenluovutus onnistuu:

– Tarkista soveltuvuutesi. Verta voi luovuttaa 18–70-vuotiaana, ja ensiluovutus onnistuu vielä 59-vuotiaana. Veripalvelun verkkosivuilta voi tarkistaa luovutusedellytykset sekä maakohtaiset rajoutkset.

– Varaa aika tai tule kysymään vapaata luovutusaikaa. Jos tilaa on, myös ilman ajanvarausta saapuvat luovuttajat otetaan mielellään vastaan.

– Täytä verenluovuttajan terveyskysely luovutuspäivänä tai aikaisintaan päivää ennen luovutusta. Terveyskysely pitää täyttää ennen jokaista luovutusta. Terveyskyselyllä ja hoitajan tekemällä haastattelulla halutaan varmistaa sekä luovuttajan että veren saajan turvallisuus.

– Ota mukaasi voimassa oleva henkilöllisyystodistus. Se vaaditaan tunnistautumiseen verenluovutustilanteessa.

– Huolehdi nesteytyksestä, etenkin helteellä, ennen ja jälkeen luovutuksen. Verenluovutuspisteissä on tarjolla välipalaa ja virvokkeita.

– Vältä raskasta hikiliikuntaa juuri ennen verenluovutusta. Luovutuksen jälkeen vältä kovaa fyysistä rasitusta, saunomista ja ylimääräistä hikoilua, jotta nestevaje korjautuu mahdollisimman nopeasti.

Ajan verenluovutukseen kaikkialle Suomea voit varata Veripalvelun verkkosivujen kautta täältä.

Varoaikoja verenluovutukseen matkojen jälkeen

Hyttysten välityksellä leviävä virus on aiheuttanut 2000-luvulla ihmisille epidemioita osassa Etelä- ja Itä-Eurooppaa sekä muutamissa Välimeren alueen maissa, Veripalvelu kertoo tiedotteessaan.

Suurin osa tartunnoista on oireettomia, mutta virus voi aiheuttaa kuumetta, pahoinvointia ja päänsärkyä. Noin prosentti tartunnan saaneista voi saada vakavan aivotulehduksen.

Virus voi tarttua verivalmisteiden välityksellä, joten verenluovutuksessa noudatetaan varoaikoja epidemiakauden 1.7.–30.11. ajan.

Seuraavilla alueilla 1.7. alkaen matkustamisesta (yli 20 tunnin oleskelu) seuraa 28 vuorokauden luovutuseste:

– Bulgaria

– Espanjan lounaisosa; Malaga–Cordoba–Cáceres linjasta lounaaseen (ei koske kyseisiä kaupunkeja)

– Italia; paitsi Rooma

– Itävalta; maan itäosa – Linz–Graz-linjasta itään (ei koske kyseisiä kaupunkeja), mukaan lukien Wien

– Kreikan manner (mukaan lukien Peloponnesoksen niemimaa ja Euboian saari)

– Ranska; Montpellier–Avignon-linja itään Italian rajalle saakka

– Romania

– Saksa; maan koillisosa Rostock–Magdeburg–Hof-linjasta itään (ei koske kyseisiä kaupunkeja), mukaan lukien Berliini

– Unkari