C-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka tarttuu verikontaktissa. Sitä vastaan ei ole rokotetta.
Tartunnan saaneista suurin osa jää viruksen kantajiksi. Eniten uusia tartuntoja todetaan nuorilla, 20–29-vuotiailla, sosiaalisesti aktiivisilla ihmisillä.
C-hepatiitti ei näy päälle. Sen voi saada kuka vain. Virus voi tarttua suojattomasta seksistä tai steriloimattomista neuloista, ruiskuista tai muista välineistä. Tutkimusten mukaan hepatiittivirus voi säilyä välineissä tarttuvana jopa viikon ajan esimerkiksi kuivuneessa veressä.
Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström huomauttaa, että C-hepatiittitartunnan varhainen toteaminen ja hoito estävät uusien tartuntojen leviämistä.
– C-hepatiittivasta-aineet tulisi aina tutkia verestä, jos maksa-arvot ovat koholla, tai epäillään, että tartunta on ollut mahdollinen jossain elämän vaiheessa, hän sanoo.
Infektion saaneista 85 prosentille kehittyy krooninen hepatiitti. Osalle voi kehittyä maksakirroosi, joka saattaa edetä maksasyöväksi.
C-hepatiittia ei tunneta
C-hepatiitti on sairaus, jota voidaan hoitaa lääkityksellä. Tartunnan saaneet voivat yleensä elää normaalia elämää.
– C-hepatiitista ei vielä tiedetä tarpeeksi. Sairastuneilla on oikeus saada lääkäriltään riittävästi tietoa C-hepatiitista ja omista hoitomahdollisuuksistaan, muistuttaa Högström.
Munuais- ja maksaliitossa uskotaan, että lähivuosina C-hepatiitin hoitoon on tulossa uusia tehokkaita ja paremmin siedettyjä lääkeaineita.
Liiton arvion mukaan uudet hoidot tulevat todennäköisesti olemaan jonkin verran kalliimpia kuin nykyiset. Suomessa tavoitteena on tällä hetkellä löytää uusista hoidoista eniten hyötyvät, esimerkiksi ne, joiden sairaus on edennyt pitkälle tai jotka odottavat maksansiirtoa tai ovat jo saaneet maksansiirron.
Tunnetko C:n - kampanja Kampin Narinkkatorilla tänään 28.7.
Lähde:
Munuais- ja maksaliitto
Kuva:
Pixmac