Suomen Reumaliitto muistuttaa, että tänään tiistaina 12. toukokuuta vietetään fibromyalgiapäivää. Tavoitteena on tehdä fibromyalgiaoireyhtymää tunnetuksi terveydenhuollossa ja yleisön keskuudessa ja vaikuttaa sairastavien palveluihin. Suomessa teemapäivää on vietetty vuodesta 2008 alkaen.
Ohessa Reumaliiton välittämää tietoa fibromyalgiaoireyhtymästä.
Mikä on fibromyalgia?
Fibro tarkoittaa sidekudosta ja myalgia kipua lihaksissa. Fibromyalgia siis aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa.
Tuki- ja liikuntaelimistön kipujen ohella potilaat kärsivät lepoa antamattomasta yöunesta ja heti heräämisestä alkavasta uupumuksesta Potilaat kuvaavat kipua kolottavana, jäytävänä, polttavana, kirvelevänä tai viiltävänä. Kipua pahentavat kylmä, kostea ja vetoinen ympäristö sekä psyykkinen stressi.
Reumaliiton mukaan fibromyalgia on yleisintä keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla naisilla. Fibromyalgiaa sairastaa kahdesta viiteen prosenttia väestöstä. Lapsilla ja nuorilla sitä tavataan melko harvoin. Fibromyalgian syytä ei tiedetä ja monien eri tekijöiden arvellaan vaikuttavan oireyhtymän puhkeamiseen.
Fibromyalgian toteaminen perustuu potilaan kokemiin oireisiin ja lääkärin tekemään kliiniseen tutkimukseen. Lääkärin tulisi kiinnittää huomiota erityisesti kivun käyttäytymiseen eri tilanteissa sekä unen laatuun. Reumaliiton mukaan lääkärin on oleellista havaita tietyt kivulle herkät pisteet kehossa. Jotkin kehon paikat ovat nimittäin sormin painaessa erityisen arkoja.
Miten fibromyalgiaa hoidetaan?
Fibromyalgiaan ei ole olemassa tiettyä kaikille sopivaa ja tehokasta hoitomenetelmää, koska ilmeisesti sairauden syytkin ovat erilaiset. Lääkkeistä on jonkin verran apua muun hoidon tukena, mutta yhtään fibromyalgian hoitoon tarkoitettua lääkettä ei ole vielä kehitetty.
Reumaliiton mukaan olisi tärkeää katkaista tarpeettomien lisätutkimusten jatkuva kierre, koska tämä johtaa usein turhiin kirurgisiin toimenpiteisiin. Liiton mukaan parhaiten fibromyalgiapotilasta pystyy hoitamaan perusterveydenhuollon lääkäri, joka tuntee hyvin potilaansa.
Liitto muistuttaa, että potilaan olisi hyvä päästä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa fibromyalgiapotilaille tarkoitetulle kuntoutuskurssille, sillä ryhmäopetuksesta on saatu hyviä tuloksia.
Suomen Reumaliiton jäsenjärjestö Suomen Fibromyalgiayhdistys toimii fibromyalgiaan sairastuneiden potilasjärjestönä. Reumaliittoon kuuluu myös alueellisia fibromyalgiayhdistyksiä. Yhdistykset kehottavat pukeutumaan purppuraan fibromyalgiapäivänä 12.5.2015. Purppura on yhteinen kansainvälinen päivän tunnusväri.
Lue lisää: Fibromyalgia – näkymätön seuralainen
Lähde:
Suomen Reumaliitto
Suomen Fibromyalgiayhdistys
Kuva:
Panthermedia