Saavut onnettomuus paikalle ja huomaat kahden auton törmänneen toisiinsa. Mitä silloin pitäisi tehdä?
Tätä saatetaan kysyä tänään 6. kesäkuuta järjestettävissä ensiavun suomenmestaruuskisoissa Rovaniemen Ounasvaarassa. Joka toinen vuosi järjestettävään kilpailuun osallistuu tänä vuonna yhteensä 118 kilpailijaa 27 joukkueessa. Kilpailu rasteilla painottuu luonto ja potilaan kylmäsuojaukseen.
Ideana on, että joukkueet kiertävät rasteja, joilla heidän on todistettava ensiaputaitonsa ja kykynsä toimia tositilanteessa. Rasteilla ja muissa tehtävissä avustaa lähes sata Punaisen Ristin vapaaehtoista Lapin alueelta. Kilpailussa on omat sarjat varhaisnuorille, nuorille, aikuisille ja ensivastepareille.
Hälytä, varoita, pelasta
Miten alun liikenneonnettomuustilanteessa tulisi sitten toimia? Ohessa asioita, joita pitäisi ainakin muistaa tehdä.
1. Hälytä: Pysähdy selvittämään, mitä on tapahtunut. Jos tilanne vaatii, soita hätänumeroon 112. Kerro onnettomuuspaikan tarkka sijainti ja mitä on tapahtunut. Älä sulje puhelua. Saatat saada lisäohjeita.
2. Varoita: Estä lisäonnettomuudet: käytä hätävilkkuja ja varoituskolmiota.
3. Pelasta: Vältä lisäonnettomuuksia katkaisemalla ajoneuvojen virta. Siirrä tarvittaessa loukkaantuneita turvaan. Anna ensiapua omien taitojesi mukaan.
Muista, että auttaessasi muita sinun täytyy huolehtia myös omasta turvallisuudestasi. Autossa olisikin hyvä olla aina mukana taskulamppu ja heijastinliivit pimeitä iltoja varten.
Mistä ensiapuohjeita?
Suomen Punaisen Ristin sivuilta löytyy ensiapuohjeita erilaisiin hätätilanteisiin: sokista tajuttomuuden hoitoon ja verenvuodosta hätäilmoituksen tekemiseen.
Lisäksi ohjeita voi tilata ilmaiseksi omaan puhelimeen. Suomen Punainen Risti muistuttaa, että puhelinsovellus ei korvaa ensiapukurssia, mutta voi toimia oppina ja muistin tukena. Palvelun käyttö ei tarvitse verkkoyhteyttä. Puhelimella voi muun muassa varmistaa, miten paineside tehdään ja kuinka annetaan painelu-puhalluselvytystä.
Oppia voi mennä hakemaan myös ensiavun suomenmestaruuskisoista. Punaisen Ristin terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvosen mukaan kisoissa pääsee lähietäisyydeltä seuraamaan, miten ensiapupäivystäjät toimivat ja miten esimerkiksi luonnon materiaaleja voi hyödyntää ensiavussa.
– Jokaisella on oikeus saada apua ja velvollisuus auttaa. Siksi on tärkeää, että osaa myös itse auttaa. Ensiapuryhmissä saa rohkeutta toimia, jos kohdalle sattuu onnettomuus, Hirvonen sanoo.
Kilpailun avaa aikuisten sarja lauantaiaamuna kello 8.00. Aikuisten sarjan voittaja pääsee osallistumaan seuraavana vuonna ensiavun EM-kisoihin.
Lue myös:
Mitä tehdä, jos pieni lapsi löytyy hukkuneena?
Riittääkö pelkkä painelu elvyttämiseen?
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja
Kuva:
Panthermedia