Kesäaika on otettu käyttöön yli 70 maassa. Kellonajan siirtely keväällä tuntia myöhäisemmäksi ja syksyllä tuntia aikaisemmaksi koskee arviolta 1,6 miljardia ihmistä.
Tanskalaistutkijat selvittivät Epidemiology-lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan, miten kellojen siirtely vaikuttaa masennukseen. He analysoivat rekisteritietojen avulla, kuinka paljon sairaaloihin tuli potilaita masennuksen vuoksi viisarien siirtelyn jälkeen keväisin ja syksyisin.
Tutkijat havaitsivat, että masennuksen ilmaantuvuus lisääntyi 11 prosentilla syksyisin normaaliaikaan siirtymisen jälkeen. Vaikutus hiipui 10 viikossa. Keväällä vastaavaa vaikutusta ei havaittu.
Tutkijat selvittivät myös kaksisuuntaisen mielialahäiriön ilmaantuvuuden muutoksia, mutta yhteyttä kellojen siirtoon ei havaittu.
Tutkijat arvioivat, ettei masennusjaksojen lisääntyminen johdu pelkästään siitä, että kellonaika muuttuu tunnilla. Mahdollinen selitys on se, että pimeän tulon aikaistuminen illalla ahdistaa, sillä se muistuttaa edessä olevasta pitkästä pimeästä kaudesta.
Tutkimuksesta uutisoi BMJ.
Kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja
Kuva: Fotolia