Taltuta selkäkivut ja joulustressi palleahengityksellä

Suomen Selkäliiton mukaan palleahengitys suuntaa hengityksen vatsaan. Palleahengitys on hitaampi ja syvempi kuin pinnallinen rintakehän yläosan hengitys.

Jouluvalmistelut koettelevat monen mieltä ja selkää. Suomen Selkäliitto ry:n mukaan palleahengitys voi auttaa molempiin vaivoihin. Se aktivoi syviä selkää tukevia lihaksia ja alentaa stressihormonin määrää.

Ihmisillä on kaksi pääasiallista hengitystapaa: pinnallinen rintakehän yläosahengitys ja syvä palleahengitys. Hengitystiheyteen vaikuttavat esimerkiksi tunteet, fyysinen aktiivisuus ja nautintoaineet. Kipu ja stressi muuttavat hengityksen pinnalliseksi.

Liiton mukaan monet eivät tiedosta hengitystään, eivätkä osaa hyödyntää palleahengityksen tehoa koko elimistön toiminnan parantajana. Elimistö palautuu rauhallisella palleahengityksellä, joka nostaa vagus- eli kiertäjähermon aktiivisuutta.

Selkäliiton OMT-fysioterapeutti Hilkka Virtapohjan mukaan palleahengityksellä on vagushermon kautta merkittäviä terveysvaikutuksia.

– Se auttaa stressiin, lievittää kipua, tukee selkää ja voi auttaa myös joulukinkun sulatuksessa, hän kertoo.

Selkäliiton mukaan palleahengitys suuntaa hengityksen vatsaan. Palleahengitys on hitaampi ja syvempi kuin pinnallinen rintakehän yläosan hengitys. Tietoisuuden keskittäminen hengitykseen ja vatsaan rauhoittaa ja vie huomion pois ajatusten kaaoksesta. Hengitysharjoituksista kannattaa tehdä tapa ja tunnustella, miten keho ja mieli siihen reagoivat.

Selkäliiton palleahengitysharjoitus:

1. Asetu istumaan tai selinmakuulle, niin että niska ja hartia ovat suorassa linjassa. Rentouta hartiat.

2. Laita toinen käsi vatsan päälle.

3. Sulje silmät ja tunnustele vatsan liikettä, kun hengität sisään ja ulos.

4. Pidä vatsa rentona ja kohdista hengitys vatsaan alas asti.

5. Tunne sisäänhengityksellä, miten vatsa nousee käden alla. Rintakehän yläosa ei liiku.

6. Hengitä ulos ja tarkkaile, miten vatsa laskee käden alla.

Lähde:
Suomen Selkäliitto ry

Kuva:
Panthermedia