Aivoliiton Yksi elämä -hanke on tuottanut videon, joka kuvaa aivoinfarktin liuotushoidon vaiheet. Tapahtumat alkavat siitä, kun potilas tulee ambulanssilla sairaalaan ja jatkuvat aina AVH-valvontaosastolle saakka.
Videolla muistutetaan, että hätänumeroon on soitettava heti, jos henkilölle ilmaantuu äkillisesti jokin aivoverenkiertohäiriöön (AVH) viittaavista oireista.
Aivoverenkiertohäiriöön viittaavia oireet ovat yleensä kivuttomia. Oireita voivat olla:
➤ Halvausoireet: yleensä toispuoleinen käden ja/tai jalan voima- ja/tai tuntoheikkous
➤ Suupielen roikkuminen
➤ Puhehäiriö
➤ Näköhäiriö: molemmilla silmillä nähtävät kaksoiskuvat tai näkökentän puutokset
➤ Tasapainohäiriö, kävelyvaikeus ja huimaus yhdessä
Potilaan on tärkeää päästä sairaalan päivystyspoliklinikalle ja liuotushoitoon mahdollisimman pian oireiden alkamisen jälkeen. Sairaalaan saavuttaessa selvitetään ensin, onko kyseessä aivoinfarkti. Aivoinfarktilla ja aivoverenvuodolla voi olla samanlaisia oireita, mutta ne erotetaan toisistaan aivojen kuvantamistutkimuksilla. Verihyytymän tukkima verisuoni avataan liuottamalla, jos mahdollista. Esimerkiksi aivoverenvuotoon normaalia liuotushoitoa ei voida antaa.
Aivoinfarktin liuotushoito -video tehtiin yhteistyössä Turun yliopistollisen keskussairaalan ja Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen kanssa. Tuotannon asiantuntijalääkärinä oli neurologian erikoislääkäri Susanna Roine Tyksistä. Hänen ohellaan videolla esiintyy aluepelastuslaitoksen ja Tyksin akuuttisairaanhoidon ammattilaisia.
Aivoliiton mukaan video on ensimmäinen laatuaan. Se on tarkoitettu aivoverenkiertohäiriöön (AVH) sairastuneille ja heidän läheisilleen. Sen toivotaan myös palvelevan terveydenhuoltoa ja alan opetusta.
Katso video täältä.
Lähde:
Aivoliitto
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja
Kuva:
Kuvakaappaus videolta