Pohjois-Karjalan keskussairaalassa vuosina 2010–16 leikkaushoitoa vaatineista syvistä kaulainfektioista lähes puolet oli hammasperäisiä. Hammasperäinen syvä kaulainfektio vaikuttaa olevan yleisterveiden työikäisten tauti. Siksi potilas ja lääkäri eivät ehkä alkuvaiheessa huomaa epäillä vakavaa sairautta, kirjoittavat Jukka Kokkonen ym. Lääkärilehdessä.
Sairaalahoitoa vaativien hammasperäisten tulehdusten on havaittu lisääntyneen. Pohjois-Karjalassa hammasperäisiä kaulainfektioita esiintyi erityisesti työikäisillä, muista syistä johtuvia varhaislapsuudessa ja yli 50-vuotiailla. Hammasperäisissä infektioissa lähtökohta oli yleensä alaposkihammas, tavallisimmin vasen alaviisaudenhammas.
Tulehtunutta hammasta ei saa hoitaa pelkällä antibiootilla edes ensiapuluonteisesti, vaan märkäpesäke on avattava. Pään ja kaulan alueen syvät infektiot ovat hoitamattomina hengenvaarallisia. Ne vaativat päivystysluonteista sairaalahoitoa, kirurgisen avauksen ja joskus tehohoitoa.
Kaikkiaan seitsemän vuoden aikana syvän kaulainfektion vuoksi Pohjois-Karjalan keskussairaalassa hoidettiin 58 potilasta ja hoitoon tarvittiin yhteensä 717 sairaalahoitopäivää. Syvien kaulainfektioiden ilmaantuvuus oli suurempi kuin Suomessa keskimäärin (4,9 vs. 2,8/100 000 asukasta). Hammaslääkärien suhteellinen määrä on alueella pienempi kuin muualla maassa, ja tämä saattaa viivästyttää hoitoontuloa.
Lähde: Kokkonen J, Tuomisto M, Tiainen H. Kirurgisesti hoidetut syvät kaulainfektiot Pohjois-Karjalassa 2010–16. Suom Lääkäril 2019;74:252–7.
Kirjoittaja:
Marianne Jansson
toimittaja
Artikkeli on julkaistu Lääkärilehdessä 5/2019.