Suomessa tehty tutkimus osoittaa, että munuaissyövän hoidossa käytössä oleva lääkeaine aksitinibi estää tietynlaisen geenimuutoksen omaavien leukemiasolujen kasvua. Lääke tehosi sellaisten potilaiden näytteisiin, joiden syöpäsolut eivät enää reagoineet tavanomaiseen hoitoon BCR-ABL1-geenin muutoksen takia.
Yksi tutkimuksen päätutkijoista, hematologian ylilääkäri, professori Kimmo Porkka toteaa, että aksitinibin tehoa leukemian hoidossa pystytään mahdollisesti tutkimaan huomattavasti nopeammin ja halvemmin verrattuna uuden lääkkeen kehittämiseen.
– Tämä on tietenkin potilaiden kannalta hyvä uutinen, hän sanoo.
Tutkimusta johti Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutti (FIMM), lääketieteellinen tiedekunta ja HYKS Syöpäkeskuksen tutkijat. Tulokset on julkaistu maanantaina 9. helmikuuta tiedelehti Naturessa. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä lääkeyritys Pfizerin tutkijoiden kanssa. Aksitinibi on Pfizerin kehittämä lääkeaine.
Leukemia ja munuaisyöpä
Leukemiassa, eli verisyövässä, luuytimen valkosolujen esiasteet muuttuvat pahalaatuisiksi syöpäsoluiksi. Leukemia eroaa muista syöpämuodoista sillä tavoin, että siinä ei muodostu yksittäistä kasvainta, vaan syöpäsolut ovat veressä ja luuytimessä. Joskus syöpäsoluja voi kertyä myös imusolmukkeisiin ja muihin elimiin. Leukemiat jaetaan kahteen luokkaan: akuutteihin ja kroonisiin. Akuutit leukemiat syntyvät melko nopeasti ja krooniset hitaasti.
Leukemia on lasten yleisin syöpä. Syöpäjärjestöjen mukaan akuuttiin lymfaattiseen leukemiaan sairastuu vuosittain vajaa 50 suomalaista lasta ja akuuttiin myelooiseen leukemiaan (AML) alle 10 lasta. Sen sijaan krooninen myeeloinen leukemia (KML) on lapsilla erittäin harvinainen ja kroonista lymfaattista leukemiaa (KLL) ei esiinny lapsilla lainkaan.
Pahanlaatuisten munuaissyövän osuus on 2 prosenttia kaikista aikuisten syövistä. Munuaissyöpään sairastuu vuosittain Suomessa hiukan alle 1 000 potilasta. Potilaiden keski-ikä sairastumisvaiheessa on 60–65 vuotta. Aivan viime vuosiin asti ilmaantuvuusluvut ovat olleet kasvussa, mutta nyt ne ovat kääntyneet laskuun.
Syövän ennuste on huono, sillä noin puolet potilaista kuolee tautiinsa. Tupakointi, lihavuus sekä altistus arsenikkiyhdisteille lisäävät munuaissyövän riskiä. Lisäksi tietyt harvinaiset perinnölliset sairaudet liittyvät munuaissyöpään.
Lue myös: Munuaissyövän hoito ja ennuste
Lähde:
Helsingin yliopisto
Terveyskirjasto
Syöpäjärjestöt
Kuva:
Panthermedia