Ruotsalaistutkijat yrittävät kehittää aivan uudenlaisen tavan hoitaa syöpää. Nature-lehdessä julkaistu menetelmä perustuu MTH1-entsyymin toiminnan estämiseen. Tutkijoiden mukaan syöpäsolut tarvitsevat MTH1-entsyymiä jakautumiseen, toisin kuin tavalliset solut.
Professori Heikki Joensuu Helsingin yliopistosta pitää tutkijoiden löydöstä poikkeuksellisen lupaavana.
– MTH1 on vioittuneita nukleotideja korjaava entsyymi, jota tarvitsevat nimenomaan syöpäsolut. Sen sijaan sitä eivät tarvitse normaalit solut, koska niiden nukleotidit eivät ole läheskään yhtä usein hapettuneita tai vioittuneita. MTH1-mekanismi on uusi ja hyvin kiinnostava.
Tutkijat ovat testanneet kolmea pienimolekyylistä yhdistettä MTH1-entsyymin estäjinä.
– Syöpäsolut on saatu kuolemaan MTH1:n estäjällä ainakin eläinmalleissa ja laboratorio-olosuhteissa. On mahdollista, että tästä kehittyy kokonaan uudentyyppinen syöpälääke. Kaikki on silti tietysti epävarmaa, ennen kuin lääkkeet on kliinisissä tutkimuksissa osoitettu hyödyllisiksi ja haitattomiksi, Joensuu huomauttaa.
Koska MTH1-entsyymi vaikuttaa syöpäsoluihin, mutta ei normaaleihin soluihin, MTH1:n estäjä saattaisi hänen mukaansa tehota useantyyppisiin syöpiin.
– Tämän puolesta puhuu myös se, että MTH1-mekanismi vaikuttaa olevan riippumaton p53-mutaatiosta, joka on taustalla noin puolessa syövistä.
Uusien lääkkeiden kehittämistä saattaa Joensuun mukaan nopeuttaa se, että yksi tutkituista MTH-1:tä estävistä molekyyleistä on jo markkinoilla olevan lääkeaineen, kritsotinibin, peilikuvamuoto. Kritsotinibia käytetään ei-pienisoluisen keuhkosyövän hoitoon ja tutkitaan muiden syöpien hoidossa.
Nature-lehdessä julkaistu tutkimus on tehty Karoliinisen instituutin johdolla, ja mukana on tutkijoita viidestä ruotsalaisesta yliopistosta.
Julkaistu Lääkärilehdessä.
Kirjoittanut:
Suvi Sariola
toimittaja
Kuva:
Panthermedia