Vastasyntyneen suoli on kuin valkoinen pöytäliina: kaikki tarttuu. Suolistomikrobit aktivoivat immuunipuolustustamme ja samalla rokotusvasteen voimakkuutta. Synnytystapa muokkaa suolen tulevaa mikrobiomia ja vaikuttaa näin rokotevasteeseen.
Syntymäkohorttitutkimuksessa mitattiin vuoden ikäisiltä syljestä serotyyppispesifisiä IgG-vasta-aineita pneumokokkirokotteelle (PCV-10) (n = 101) ja puolentoista vuoden iässä meningokokkirokotteelle (MenC) (n = 66) ja ulostenäytteitä kerättiin mikrobimäärityksiä varten.
Alateitse syntyneillä ja imetetyillä oli voimakkaampi vasta-ainevaste molempiin rokotteisiin. Korviketta saaneilla rokotevaste oli vaimeampi, myös alateitse syntyneillä. Sukupuoli, antibioottikuuri ensimmäisten kolmen kuukauden aikana, lemmikkieläimet, vanhemmat sisarukset ja päiväkotihoito eivät vaikuttaneet rokotevasteen voimakkuuteen.
Alateitse syntyneillä ensimmäisten elinviikkojen runsas bifidobakteerien ja E. colin ilmentymä oli yhteydessä pneumokokkirokotevasteeseen ja runsas E. colin määrä meningokokkirokotevasteeseen.
Alatiesynnytyksessä lapseen tarttuu äidin synnytyskanavan bakteereja. Lisää tarttuu ihokontaktista ja ympäristöstä. Keisarileikkauksella syntyneillä lapsilla onkin selvästi erilainen suolistobakteeristo kuin alatiesynnytyksellä maailmaan syntyneillä. Olisiko tässä yksi syy rokotusvasteiden yksilöllisiin eroihin?
de Koff EM, van Baarle D, van Houten MA ym. Mode of delivery modulates the intestinal microbiota and impacts the response to vaccination. Nat Commun 2022;13(1):6638. doi: 10.1038/s41467-022-34155-2
Nina Kaseva
Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.