Epäselektiiviset beetasalpaajat voivat laukaista herkille astmaatikoille obstruktion tai vaimentaa lyhytvaikutteisen avaavan tehoa. Siksi suositellaan, että astmaatikoille käytetään sydänselektiivisiä beetasalpaajia. Näyttö tämän suosituksen takana on ollut kuitenkin aika ohut.
Uusiseelantilaiset tutkijat selvittivät, miten bispoprololi vaikuttaa salbutamolin tehoon. Satunnaistetussa, kaksoissokkoutetussa, vaihtovuoroisessa tutkimuksessa oli mukana 19 astmapotilasta. Heille annettiin bisoprololia 5 mg vuorokaudessa kahden viikon ajan ja tutkimuksen jatko-osassa 10 mg vuorokaudessa. Mannitolialtistuksessa provosoitiin FEV1:n 15 %:n lasku ja arvioitiin salbutamolin tehoa. FEV1 mitattiin 5 minuutin välein ja sen AUC-arvon 30 %:n lasku katsottiin rajaksi, jolla arvioitiin vertailukelpoisuutta (non-inferioriteetti).
Tutkijat havaitsivat, että bisoprololi 5 mg:n annoksella aiheutti 5 %:n laskun AUC-arvoon lumeeseen verrattuna. 13 potilasta kävi läpi tutkimuksen jatko-osan ja siinä 10 mg bisoprololia aiheutti 11 %:n nousun AUC-arvoon lumeeseen verrattuna.
Tämä tutkimus osoitti, että bisoprololi on varsin turvallinen astmaatikoille. Myöskään isommalla bisoprololiannoksella salbutamolin teho ei heikentynyt. Sydänselektiivinen beetasalpaaja eli beeta1-selektiivinen beetasalpaaja on siis turvallinen vaihtoehto astmaatikolle.
Bennett MR ym. The impact of regular bisoprolol on the response to salbutamol in asthma: A double-blind randomized placebo-controlled crossover trial. Respirology 2021;26:225–32.
Heikki Ekroos
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 12-13/2021.