Viime aikoina on havaittu, että 35–54-vuotiaiden naisten sydäninfarktitapausten määrät ovat kääntyneet nousuun. Tämä herättää kysymyksiä, sillä uusien sydäninfarktitapausten määrä on hiljalleen vähentynyt 1990-luvulta.
Syytä nousulle ei tiedetä, mutta ylipainon lisääntyminen voi vaikuttaa, arvioi Husin sydän- ja keuhkokeskuksen osastonylilääkäri, kardiologian professori Juha Sinisalo tiedotteessa.
Sydäninfaktille altistavia tekijöitä on tupakointi, korkea verenpaine, korkea kolesteroli, diabetes, ylipaino ja liikkumattomuus.
Sydän- ja verisuonitaudit ovat edelleen merkittävimpiä suomalaisten elinvuosia vähentäviä sairauksia.
”Oireita tulee vasta kun suoni on jo tukossa. Valtaosa sydäninfarkteista olisi estettävissä, jos niihin johtavat riskitekijät hoidettaisiin ajoissa. Ensimmäisen infarktin pystyy tehokkaasti estämään elintavoilla ja tarvittaessa verenpaine- ja kolesterolilääkityksellä”, sanoo Sinisalo.
Husissa käytössä geenitesti
Uusia hoitoja sydäninfarktien hoitoon kehitetään jatkuvasti. Husin Meilahden tornisairaalassa esimerkiksi on otettu käyttöön geenitesti.
”Farmakogeneettinen paneeli on geenitesti, joka mahdollistaa lääkityksen räätälöinnin potilaille. Tällöin voidaan valita mahdollisimman sopiva lääkitys ja minimoida lääkityksen ikävät sivuvaikutukset. Testi tehdään infarktin sairastaneen potilaan verinäytteestä. Tulos valmistuu noin 1–2 viikossa”, kertoo Sinisalo.
Alkuperäinen uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.