Suositus jodioidun suolan käytöstä

Ravitsemusneuvottelukunta suosittelee nyt, että elintarviketeollisuus leipomoista alkaen käyttäisi jodioitua suolaa tuotannossaan.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee ottamaan käyttöön suolan, jossa on jodia 25 μg/g. Viime vuonna ravitsemusneuvottelukunta suositti jodioidun suolan käyttöä kodeissa ja joukkoruokailussa. Nyt suositus laajennetaan koskemaan koko elintarviketeollisuutta.

Suomalaisten jodin saanti ravinnosta on vähentynyt lähes kolmannekseen siitä, mitä se oli parhaimmillaan 1960-luvulla. WHO:n väestötason mittareilla arvioituna suomalaisilla on tällä hetkellä lievä jodin puutos. Suomalaiset saivat jodia riittävästi aina 2000-luvun alkuun saakka.

Leivän jodioinnista hyviä kokemuksia

Ravitsemusneuvottelukunta suosittelee nyt, että elintarviketeollisuus leipomoista alkaen käyttäisi jodioitua suolaa tuotannossaan. Leivän jodioinnista on kansainvälisesti hyvät kokemukset, koska siitä hyötyy suuri osa väestöstä. Ravitsemusneuvottelukunta arvioi, että näin väestön jodin saanti voitaisiin saada yhtä hyväksi kuin aikaisemmin.

Suolan kokonaissaantia on kuitenkin pyrittävä vähentämään. Suolan saanniksi suositellaan enintään viisi grammaa vuorokaudessa.

Jodin puutteesta johtuva struuma ei ole lisääntynyt Suomessa, vaan suosituksen lähtökohtana on käytetty yhteispohjoismaisia väestötason jodin saantisuosituksia.

Liiallisen saannin riskiä ei synny

Jodioidun suolan käyttöönotto ei kasvata liiallisen saannin riskiä millään väestöryhmällä. Suolan jodiointi ja sen käyttö elintarvikkeissa on maailmanlaajuisesti käytetyin ja turvalliseksi osoittautunut toimi ravinnon jodipitoisuuden suurentamiseksi.

Sen sijaan merilevävalmisteiden käytöstä voi saada liikaa jodia. Merilevävalmisteita, joiden jodipitoisuutta ei tiedetä tai joissa on korkea pitoisuus, ei pitäisi käyttää lainkaan.

Jodin saantia seurattava

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mielestä on tärkeää, että väestön jodin saantia ja joditilannetta seurataan säännöllisesti.

Seurannassa on oltava sekä aikuiset että jodin saannin suhteen haavoittuvat ryhmät: lapset ja raskaana olevat ja imettävät naiset.

Neuvottelukunta seuraa jodioidun suolan käyttöönottoa joukkoruokailussa ja elintarviketeollisuudessa.

Lähde:
Evira

Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva:
Panthermedia