Silmänpohjan kostean ikärappeuman (AMD) hoito silmänsisäisellä bevasitsumabilla kuuluu Suomen julkisesti rahoitettuun terveydenhuollon palveluvalikoimaan, vaikka sairautta ei mainita lääkkeen myyntiluvan mukaisissa käyttöaiheissa.
Näin toteaa Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto PALKO tuoreessa suosituksessaan. Suositus on neuvoston ensimmäinen.
Suosituksen mukaan bevasitsumabin käyttö AMD:n hoidossa on hyväksyttävää ja järkevää. Muut lääkevaihtoehdot ovat 20 kertaa kalliimpia. Fimean tekemän selvityksen mukaan niiden vaikutuksissa ja turvallisuudessa ei ole eroa.
Palveluvalikoimaneuvoston pääsihteerin Jaana Leipälän mukaan suositus ei ole sitova määräys eikä ota kantaa yksittäisen potilaan hoitoon.
– Suositus antaa lääkäreille kättä pidempää järkevässä toiminnassa. Tavoitteemme on, että terveydenhuollon käytettävissä olevilla resursseilla saadaan mahdollisimman paljon terveyshyötyä.
Silmänpohjan kostean ikärappeuman hoidossa on Suomessa käytetty kolmea lääkevalmistetta. Bevasitsumabi (Avastin) on yleisin, ja sitä on käytetty kymmenen vuoden ajan eli pidempään kuin muita lääkkeitä.
Lääkkeiden käytöstä ja hintaeroista on keskusteltu jo vuosia. Muun muassa Cochrane-katsauksessa on todettu, että bevasitsumabi on yhtä turvallinen kuin kalliimpi ranibitsumabi.
Kommentteja ei kerätä
PALKOn suositukset oli alun perin määrä julkaista verkossa luonnoksina, joita muun muassa lääkärit voisivat kommentoida. Neuvosto päätti kuitenkin julkaista valmiin suosituksen. Jaana Leipälän mukaan sidosryhmiä kuunnellaan valmistelussa.
– Suositukset eivät ole kiveen hakattuja. Uutta tietoa ja näyttöä tulee koko ajan, hän sanoo.
Reilu vuosi sitten perustettu PALKO antaa suosituksia siitä, mitkä tutkimukset sekä hoito- ja kuntoutusmenetelmät kuuluvat terveydenhuollon palveluvalikoimaan Suomessa. Suositusten tavoitteena ovat mahdollisimman hyödylliset, turvalliset ja kustannusvaikuttavat terveydenhuollon menetelmät.
Kela käyttää suosituksia pohjana, kun se päättää muissa EU-maissa annetun hoidon korvattavuudesta. Potilaat saavat korvausta vain niistä hoidoista, jotka kuuluvat Suomen terveydenhuollon palveluvalikoimaan.
PALKOn uusia suosituksia on luvassa ensi kevään aikana.
Miia Soininen
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.