Suomi maailman toiseksi paras maa äideille

Norja kiilasi Suomen ohi ja on vuoden 2015 paras maa äideille. Pohjoismaat ovat edelleen listan kärjessä.

Pelastakaa Lasten 16. Maailman äitien tila -raportti on asettanut 176 valtiota järjestykseen äitien hyvinvoinnin mukaan. Viime vuonna Suomi oli listan ykkönen, mutta tänä vuonna Norja kiilasi ohi. Kaiken kaikkiaan Pohjoismaat ovat edelleen äideille maailman parhaita maita asua.

Norja nousi Suomen ohitse indeksin kärkeen menestymällä erittäin hyvin kaikilla tutkituilla viidellä osa-alueella. Norjassa esimerkiksi äitien todennäköisyys kuolla raskauteen tai synnytykseen on selvästi vähentynyt. Lisäksi Norja on talouden osalta edellisvuosien tavoin omaa luokkaansa. Suomi sen sijaan sijoittui kymmenen parhaan maan joukkoon äitien ja lasten terveyden sekä naisten poliittisen aseman suhteen.

Somalia pysyi toista vuotta peräkkäin listan viimeisenä. Indeksin hännillä olevista maista lähes kaikki sijaitsevat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Nämä maat ovat niin kutsuttuja hauraita valtioita, jotka useimmissa tapauksissa ovat konfliktien runtelemia.

Kaupungeissa asuvat rikkaimmat ja köyhimmät

Tämän vuoden raportti keskittyy myös tarkastelemaan terveyseroja rikkaiden ja köyhien välillä eri kaupungeissa ympäri maailman. Raportissa todetaan, että kaupungeissa asuvat sekä kaikkein rikkaimmat ja terveimmät että myös maailman köyhimmät ja huono-osaisimmat perheet.

Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisillan mukaan tällä hetkellä jo yli puolet maailman väestöstä asuu kaupungeissa, koska yhä useammat muuttavat kaupunkeihin paremman elämän toivossa.

– Alati kasvavissa kaupungeissa miljoonat äidit ja lapset jäävät muun muassa ilman asianmukaista terveydenhuoltoa ja puhdasta vettä, jota he tarvitsisivat pysyäkseen terveinä ja hengissä. Jos haluamme vähentää äiti- ja lapsikuolleisuutta merkittävästi, meidän on varmistettava ensinnäkin se, että terveyspalvelut ovat kaikkien saatavilla varallisuudesta riippumatta. Toisekseen meidän tulee huolehtia siitä, että palvelut ovat riittävän laadukkaita.

Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on suuri varsinkin Ruandassa, Kambodžassa, Keniassa, Vietnamissa ja Perussa. Näissä maissa köyhään perheeseen syntyvällä kaupunkilaislapsella on 3–5-kertainen todennäköisyys kuolla verrattuna varakkaiden perheiden lapsiin.

Erot kuolleisuudessa kaupungeissa elävien rikkaimpien ja köyhimpien lasten välillä ovat raportin mukaan silmiinpistäviä myös eräissä teollisuusvaltioissa. Esimerkiksi joissakin Yhdysvaltain kaupungeissa rikkaiden ja köyhien lasten välinen eriarvoisuus eloonjäämisessä on suurempi kuin monessa kehitysmaassa. Naisen riski kuolla elinaikanaan raskauteen tai synnytykseen on Yhdysvalloissa suurin kaikista kehittyneistä valtioista.

Raportissa on myös positiivisia uutisia. Monissa kaupungeissa sekä köyhimpien äitien että lasten kuolleisuus on vähentynyt muun muassa terveyspalvelujen saatavuuden parantuessa. Näitä kaupunkeja ovat muun muassa Addis Abeba Etiopiassa, Guatemala Guatemalassa ja Manila Filippiineillä.

Lähde:
Pelastakaa Lapset ry

Kuva:
Panthermedia