Miten kestävän terveydenhuollon tulevaisuus liittyy yhteisöllisyyteen? Miksi homo sapiens säilyi, mutta muut satatuhatta vuotta sitten maapallolla eläneet ihmislajit katosivat?
Miten tämä liittyy vaikkapa terveydenhuollon tulevaisuuteen?
Porin Suomi Areenassa Kestävän terveydenhuollon aamiaisella keskusteltiin kestävästä terveydenhuollosta, yhteisöllisyydestä ja hiukan myös sote-uudistuksesta.
– Taitava yhteisöllisyys on selitys sille, miksi ihmisestä kehittyi muihin luomakunnan olioihin verrattuna ylivertainen laji, sanoi tilaisuudessa alustanut toiminnanjohtaja Olli Valtonen Helsinki Missiosta.
– Ihminen säilyi siksi, että se siirtyi oman edun tavoittelusta yhä enemmän lähimpiensä palvelemiseen.
Tärkeitä tunteita tässä ovat rakkaus, toivo, ilo, anteeksianto, empatia, usko, kunnioitus ja kiitollisuus.
– Ne yhteisöt, jotka liittoutuivat naapuriyhteisöjen kanssa, vahvistuivat, Valtonen sanoi.
Evoluution aikana vuorovaikutus näytti voimansa ja yhteisöllisyys tuotti hyvinvointia. Tämä kehitys on jatkunut ja yhä isommat ihmisryhmät ovat oppineet toimimaan yhdessä. Pahiskulttuurit ovat aina olleet suhteellisen lyhytaikaisia.
Helsinki Missiossa tämä nähdään käytännössä tuhansien vapaaehtoisten työssä.
– Etsimme koko ajan lajitovereita, jotka ovat jääneet lauman ulkopuolelle, Valtonen sanoi.
Isoäidin traaginen lapsuus huutolaistyttönä ja toisaalta se, että tämä päätyi lopulta huolehtivaan kotiin, on opettanut Sydänliiton pääsihteeri Tuija Braxille paljon suomalaisen yhteiskunnan rakentamisesta.
Samoihin aikoihin kun isoäiti oli nuori, päättivät suomalaiset rakentaa yhteiskunnan ja maksaa veroja, jotta kaikilla olisi paremmin. Myös esimerkiksi osuuskauppaliikkeessä päätettiin pistää hynttyyt yhteen, yhteiseksi hyväksi.
Yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen on luonut hyvinvointia suomalaiseen yhteiskuntaan.
Finanssialan yhteisöllisyyttä
Toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi Finanssialan keskusliitosta muistutti, että myös finanssitoiminta - vakuuttaminen ja pankkitoiminta - perustuu pohjimmiltaan yhteisölliseen ajatteluun. Vakuutuksen kautta vain harvalle ihmiselle sattuva onnettomuus vakuutetaan yhdessä. Samoin pankkeja perustettiin, jotta yhteisiä säästöjä voitaisiin lainata niille, jotka haluavat investoida.
– Yhteisöllinen rakkaus oli kaikkein suurin asia jo antiikin kulttuureissa, Kauppi sanoi.
Finanssitoiminta liittyy vahvasti myös kestävän terveydenhuollon teemaan ja erityisesti terveydenhuollon rahoittamiseen.
– Työtä tekemällä me jokainen kannamme yhteiskunnan kautta vastuuta toisistamme.
Kauppi toivoi selkeyttämistä hallitusohjelmassakin mainittuun julkiseen palvelulupaukseen.
– Mitä yhteiskunta meille verovaroilla yhteisöllisesti turvaa? Miten selviämme tulevaisuuden haasteista ja saamme järjestelmän, joka kykenee palvelemaan suomalaista yhteiskuntaa ja sen tulevaisuuden haasteita?
Kauppi toivoi myös, että valtiovalta rohkaisisi ihmisiä omaehtoisesti varautumaan vanhuuden hoivatarpeesta aiheutuviin kustannuksiin.
Uudessa kirjassa kestävän terveydenhuollon korjaussarja
Onko terveydenhuollon laajentuva valinnanvapaus uhka vai mahdollisuus? Miten asiakaslähtöisyys saataisiin tulevaisuuden tavoitteeksi? Miten uusin teknologia ja tieto saadaan käyttöön? Millaisia ovat tulevaisuuden lääkärin roolit?
Näitä kysymyksiä pohtivat 20 eri alojen huippuasiantuntijaa kirjassa Terveydenhuollon korjaussarja, joka julkaistiin Suomi Areenan kestävän terveydenhuollon aamiaistilaisuudessa.
– Kyseessä on kestävän terveydenhuollon tarinakirja, kuvaa yksi kirjoittajista, Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen.
Kestävän terveydenhuollon teeman ympärille on aiemmin järjestetty useita aamiaistilaisuuksia. Kirjan puheenvuorojen kirjoittajina ovat tilaisuuksien puhujat, kukin omasta näkökulmastaan.
Lääkäriliitto on tänä kesänä ollut ensimmäistä kertaa mukana järjestämässä Suomi Areenan tilaisuuksia. Teemana on kestävä terveydenhuolto ja yhteistyössä tapahtumia järjestämässä ovat olleet Lääkäriliitto, Tehy, SOSTE, Sitra, YHTS, Finanssialan keskusliitto ja AbbVie.
Lue täältä Terveydenhuollon korjaussarja -kirja.
Kirjoittaja:
Anne Seppänen
toimittaja
Kuva: Heikki Pärnänen