Suomessa ei ole tavattu Euroopassa levinnyttä aivokalvotulehdusta aiheuttavaa virusta

Kyseessä on enteroviruksiin kuuluva ECHO-virus 30.

ECHO-virus 30 (E30)- tartuntojen todetut määrät ovat kasvaneet Euroopassa. Asiasta kertoo Euroopan tartuntatautivirasto ECDC.

Tänä vuonna on havaittu yhteensä 259 tartuntatapausta Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Latviassa, Hollannissa ja Britanniassa.

Enteroviruksiin kuuluva virus aiheuttaa maailmanlaajuisia aivokalvotulehdusepidemioita. Niitä on ECDC:n mukaan tyypillisesti 5–6 vuoden välein. Suomessa edellinen epidemia oli 2009–2010.

Suomessa ei toistaiseksi ole todettu E30-tartuntoja eikä enterovirustartunnoissa muutenkaan ole erityistä piikkiä.

Tartunnat ovat yleensä lieviä

Johtava asiantuntija, virustutkija Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta muistuttaa, että enterovirukset ovat yleisiä ja aiheuttavat yleensä lievän flunssan kaltaisia oireita. Vain pieni osa tartunnoista johtaa aivokalvotulehdukseen tai muihin keskushermosto-oireisiin, jotka vaativat lääkärin hoitoa.

Savolainen-Kopra oli puhelinhaastattelun hetkellä laatimassa tiedotetta aiheesta THL:n Infektiouutiset-sivustolle.

– Haluamme muistuttaa tästä siksi, että kliinikot pitäisivät silmät auki siltä varalta, jos aivokalvotulehdustapauksia on vastaanotolla. Silloin kannattaa muistaa myös enteroviruksen mahdollisuus, Savolainen-Kopra sanoo.

Enteroviruskausi on Suomessa heinäkuulta lokakuulle.

ECDC ohjeistaa lääkäreitä harkitsemaan selkäydinnestenäytteen ottamista tartunnan varmistamiseksi. Carita Savolainen-Kopran mukaan useimmiten virus todetaan ulosteesta. Vaikeissa tapauksissa sitä voi joutua selkäydinnesteeseen. Siitä kannattaa Savolainen-Kopran mukaan ottaa näyte niissä harvinaisissa tapauksissa, jos potilaalla on vakavia keskushermosto-oireita.

Tartuntareitti ei ole tiedossa

ECDC:n raportoimista tapauksista 22 prosenttia havaittiin alle kolmekuisilla vauvoilla. Suurin osuus, 38 prosenttia, oli 26–45-vuotiaita.

Savolainen-Kopran mukaan virus tarttuu herkimmin niihin, joille ei ole muodostunut vastustuskykyä edellisten epidemioiden aikana. Tähän ryhmään kuuluvat pikkuvauvat. Heistäkin suurin osa sairastaa taudin lievänä.

Havaittujen tartuntojen tarkka reitti ei ole tiedossa. Tyypillinen viruksen tartuntareitti kulkee ulosteesta suuhun tai suusta suuhun.

Tartuntojen leviämistä estävät normaalit hygieniaa edistävät toimet kuten käsienpesu, yhteisten lasien ja pullojen välttäminen ja saastuneiden pintojen desinfektointi.

kirjoittaja:
Minna Pihlava
toimittaja

kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehden verkossa.