Syöpäseulontojen vaikuttavuutta kyseenalaistettiin vastikään JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimustuloksessa. Tutkimuksessa kerrottiin, että syöpäseulonnat eivät vaikuta eliniän pituuteen. Tutkimustulos julkaistiin Lääkärilehdessä sekä Potilaan Lääkärilehdessä . Myös iltapäivälehdet ja päämediat uutisoivat asiasta.
Suomen Syöpärekisteri on kuitenkin julkaissut asiasta tiedotteen , jossa he kertovat, että syöpäseulontaohjelmilla on vaikutusta ja ne perustuvat vankkaan tutkimusnäyttöön.
Syöpäseulonnat vähentävät syöpäkuolemia Suomessa, todetaan tiedotteessa.
Miksi tutkimustulos sanoo toisin?
Syöpärekisteri haluaa tähdentää, että syöpäseulontojen arviointi kaikkien kuolemien perusteella on ongelmallista, sillä seulottavat syövät vastaavat hyvin pientä osaa kuolinsyistä.
Syöpäseulonnat vähentävät syöpäkuolemia Suomessa, todetaan tiedotteessa.
Tärkeämpänä syöpäseulonnan tehokkuuden mittarina käytetään siksi yleensä syöpäkohtaista kuolleisuutta.
Kysymys on siitä, voidaanko seulonnan avulla löytää syövät tai niiden esiasteet varhaisemmin, jolloin niiden eloonjäämisen ennuste on parempi.
– Tämä yksittäinen tutkimus ei muuta sitä isoa kuvaa, että Suomen valtakunnalliset seulontaohjelmat perustuvat vankkaan tutkimusnäyttöön ja vähentävät seulottavista syövistä aiheutuvaa kuolleisuutta, sanoo Suomen Syöpärekisterin kehittämispäällikkö Veli-Matti Partanen tiedotteessa.
Kohdunkaulasyöpä on harvinaistunut seulontojen avulla
Partanen haluaa myös muistuttaa, että kohdunkaulasyöpä on seulontaohjelman myötä harvinaistunut Suomessa.
Seulonnan ansiosta vältetään yli 250 kohdunkaulasyövän aiheuttamaa kuolemaa vuosittain.
Seulonnat ovat vaikuttaneet myös rintasyöpäkuolleisuuteen. Rintasyöpäseulontaan kutsuttujen naisten kuolleisuus on ollut 22 prosenttia pienempi verrattuna tilanteeseen, jossa seulontaa ei olisi järjestetty.
Suolistosyöpäseulonnan on todettu vähentävän kuolleisuutta suolistosyöpään 10-40 prosenttia.
– Seulontaohjelmia kehitetään ja niiden hyötyjä ja haittoja terveydenhuoltojärjestelmälle ja seulottavalle väestölle arvioidaan jatkuvasti. Nykyisissä seulontaohjelmissamme hyödyt ovat tutkitusti haittoja suurempia, Partanen sanoo.
Alkuperäinen uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.