Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus on tuottanut viitearvot lasten sydämen sykevaihteluun. Tutkimuksessa selvisi, että sydämen sykevaihtelu voidaan selvittää melko luotettavasti jopa yhden minuutin pituisella EKG-rekisteröinnillä.
Lasten sydämenlyöntien välisen ajan vaihtelulle ei ole aiemmin ollut vakiintuneita viitearvoja, sillä asiaa ei ole tutkittu riittävän suurissa, tiettyyn ikäryhmään keskittyvissä väestöotoksissa.
Viitearvot on julkaistu vastikään Clinical Physiology and Functional Imaging -lehdessä. Ne soveltuvat tutkimuksen mukaan sekä tytöille että pojille heidän iästään, kypsyysasteestaan, koostaan tai kehon rasvapitoisuudesta riippumatta.
– Arvot tulevat ensin tutkimuskäyttöön, arvioi LL Santeri Seppälä Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksiköstä.
Jatkotutkimuksissaan kuopiolaisryhmä tulee keskittymään sykevaihtelumuuttujien ja lasten terveyden välisiin yhteyksiin.
Lyhyt lepo-EKG riittää
Tutkimuksessa oli mukana 465 kuopiolaislasta, joista 226 oli tyttöjä ja 239 poikia. Lapset olivat 6–8-vuotiaita mittausten aikaan vuosina 2007–2009.
EKG-rekisteröinti suoritettiin levossa, tunti aamupalan jälkeen, ennen polkupyöräergometrillä tehtyä kuormituskoetta. Analyyseja varten valittiin yhden ja viiden minuutin pituiset EKG-näytteet. Eripituisten näytteiden välillä ei havaittu oleellista eroa.
Tutkijoiden mukaan lyhyet EKG-näytteet sopivat viitearvojen luomiseen paremmin, kuin joissakin aiemmissa tutkimuksissa käytetyt 24 tunnin EKG-rekisteröinnit. Lyhytaikaisessa tutkimuksessa voidaan kontrolloida paremmin sykevaihteluun vaikuttavia fyysisiä ja psyykkisiä olosuhteita.
– On tärkeää huomioida ennen EKG-rekisteröintiä vallitsevat olosuhteet, kun sydämen sykevaihtelun parametrejä ja viitearvoja tulkitaan, kuopiolaistutkijat kirjoittavat.
Kliinistä merkitystä
Lapsen sydämen sykevaihtelun mittaamisesta saattaa olla hyötyä, kun tutkitaan fyysiseen tai psyykkiseen stressiin yhteydessä olevia oireita, sairauksia tai niiden vaaratekijöitä.
Heikentynyttä sykevaihtelua on havaittu lapsilla, joilla on diabetekseen liittyviä autonomisen hermoston vaurioita.
Aikuisilla heikentynyt sydämen sykevaihtelu on merkki stressin aiheuttamasta autonomisen hermoston epätasapainosta. Sen tiedetään liittyvän useisiin sydän- ja verisuonitauteihin sekä aineenvaihduntasairauksiin.
Poikkeavan pieni sykevaihtelu ennustaa lisäksi ennenaikaista kuolevuutta vanhuksilla sekä diabetes- ja sydänkohtauspotilailla.
Tiina Lautala
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 50–52/13.