Työikäisten suomalaisten lihominen on tasaantunut, kertovat tuoreet tiedot Finriski 2012 -tutkimuksesta.
– Suomi on ensimmäisten maiden joukossa, joka on onnistunut pysäyttämään 1970-luvulla alkaneen lihomisen. Vuonna 2007 ensi kerran havaittu painonnousun tasaantuminen on muutakin kuin tilastopoikkeama, iloitsee dosentti Satu Männistö Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).
Tutkija kuitenkin muistuttaa, että suomalaiset ovat silti tuhtia kansaa. Joka viides aikuinen on lihava (BMI yli 30) ja joka viides aikuinen harrastaa aivan liian vähän liikuntaa.
Finriski 2012 -tutkimuksen mukaan 25–64-vuotiaiden miesten keskimääräinen painoindeksi oli 27,1 ja naisten 26,0. Vyötärönympärys oli työikäisillä naisilla keskimäärin 85,4 senttiä ja miehillä 96,1 senttiä. Keskimääräinen vyötärönympärys on hieman kaventunut edellisestä tutkimuksesta.
Männistö kertoo THL:n parhaillaan työstävän tuloksiin tulkintaa.
– Ensimmäiseksi on analysoitava tulosten kattavuutta, koska tutkimukseen osallistuvien osuus on kerta kerralta laskenut. Ovatko terveystietoisimmat yliedustettuja?
– Sitten on kysyttävä muiden elämäntapatekijöiden vaikutusta. Kovien rasvojen osuus rasvoista on hienoisesti kasvanut. Toisaalta alkoholinkulutus on hieman laskenut, mikä saattaisi näkyä positiivisesti sekä painossa että vyötäröllä. Avoimia kysymyksiä on vielä paljon, Männistö pohtii.
Lihomisen tasaantuminen on havaittu myös USA:ssa, jossa kansallisen NHANES-tutkimuksen mukaan väestön keskimääräinen BMI ei ole noussut vuoden 2003 jälkeen.
Ulla Järvi
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 5/13.