Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että vaikka B-hepatiitti on Suomessa hyvin harvinainen, noin 240 miljoonaa ihmistä sairastaa tätä tautia maailmassa. Tartuntoja todettiin vielä 90-luvulla lähes 200 vuodessa, mutta parantunut rokotesuoja on johtanut tartuntojen määrän laskuun. Neulojen vaihto on vähentänyt tartuntoja ruiskuhuumeiden käyttäjillä. Suomessa THL:n tartuntatautirekisterin mukaan yleisin syy B-hepatiittiin on suojaamaton seksi.
– Vaikka tartuntojen määrä on vähentynyt, rokote kannattaa kuitenkin ottaa, varsinkin jos on lähdössä matkalle. Joka tapauksessa kannattaa kerrata, miten B-hepatiitti tarttuu, kehottaa Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.
B-hepatiitti tarttuu veren välityksellä muun muassa suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. B-hepatiitin voi saada myös lävistyksessä tai tatuoinnissa, jos käytettäviä välineitä ei ole steriloitu kunnolla. Tartunnan voi saada jo yhdestä huumekokeilusta. Sen voi saada myös sairaalahoidossa maissa, joissa hygienian tasossa on puutteita, eikä verituotteille tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa.
B-hepatiitti tarttuu harvoin arjessa. Se ei tartu esimerkiksi ruokailuvälineiden, lelujen ja saniteettitilojen kautta, mutta hammasharja ja partakone on syytä pitää henkilökohtaisina.
B-hepatiitin itämisaika on noin 3 kuukautta. Taudin oireita ovat vatsakipu, pahoinvointi tai ihon ja silmien keltaisuus. Suurin osa tartunnan saaneista paranee itsestään. Pieni osa aikuisena B-hepatiitin saaneista jää kuitenkin viruksen kantajiksi, mikä voi johtaa 20–30 vuoden kuluessa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle. Lapsena tartunnan saaneista suurimmalle osalle kehittyy krooninen B-hepatiitti. Lääkityksellä voidaan ainakin vähentää viruksen määrää veressä, mutta hoito kestää yleensä vuosia ja voi olla jopa elinikäinen. Ennaltaehkäisy on siis B-hepatiitin parasta hoitoa.
Virushepatiitit jaetaan suun kautta tarttuviin ja veriteitse tarttuviin. A-hepatiitin voi saada vedestä tai ruoasta. B- ja C-hepatiitit tarttuvat veren välityksellä. Tartunta on usein oireeton ja moni kantaakin virusta tietämättään. A- ja B-hepatiittia vastaan on rokote.
Lisää tietoa virushepatiiteista.
Huomenna vietetään Maailman hepatiittipäivää. Maailman terveysjärjestö WHO otti sen viralliseen ohjelmaansa vuonna 2010.
Lähde: Munuais- ja maksaliiton tiedote.
Kuva: Panthermedia