Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) haluaa kerätä tietoa siitä, millainen suomalainen lastensuojelu ja sijaishuolto olivat vuosina 1937–1983. STM:n mukaan selvitykselle on tilausta, sillä nykyisten havaintojen mukaan sijaishuolto ei ole aina kyennyt tarjoamaan sijoitetuille lapsille kaltoinkohtelusta vapaata lapsuutta.
Ministeriön mukaan päätarkoituksena on antaa ihmisille mahdollisuus kertoa omia kokemuksiaan lastensuojelusta. Kokemusten avulla saadaan käsitys siitä, miten menneinä aikoina toimittiin. Lisäksi tavoitteena on vaikuttaa nykyisen lastensuojelun sijaishuollon toimintaan. Selvitys valmistuu keväällä 2016.
Selvityksen keskeinen aineisto koostuu vapaaehtoisista haastatteluista. Haastatteluun voi ilmoittautua ihminen, jolla on omia kokemuksia joko ammattilaisena (esimerkiksi työntekijänä, perhehoitajana) tai lapsena lastensuojelulaitoksissa tai sijaisperheissä 1930–80-luvuilla.
Haastatteluissa ei kerätä henkilö- tai yksikkökohtaisia tietoja. Tiedot käsitellään luottamuksellisesti. Haastatteluihin voi ilmoittautua 1.8.2014 alkaen numeroon 040 805 3930 (Jyväskylän yliopisto).
Lähde:
STM
Kuva:
Panthermedia