Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt, että tiettyjen ihmisen normaalia immunoglobuliinia sisältävien intravaskulaariseen käyttöön tarkoitettujen lääkevalmisteiden velvoitevarastot saavat alittaa normaalin kuuden kuukauden keskimääräistä kulutusta vastaavan määrän.
Taustalla on se, että näiden lääkevalmisteiden valmistuksessa tarvittavan veriplasman saatavuudessa on ollut ongelmia jo pidempään.
– Plasmaperäisen immunoglobuliinin käyttö on kasvanut viime vuosien aikana. Plasman keräys EU-alueella ei ole kasvanut samassa suhteessa kasvavaan tarpeeseen nähden. Tavoite onkin EU:n alueella nostaa plasman keräystä, jotta se kattaa tarpeen jatkossa, kertoo hallitussihteeri Tuija Metsävainio sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Koronapandemia on heikentänyt veriplasman saatavuutta entisestään.
Päätös voimassa enintään vuoden
Velvoitevarastojen käyttö on kohdennettava ainoastaan potilaiden ja terveydenhuollon käyttöön Suomessa.
– Lääkevalmisteiden velvoitevarastot on otettava käyttöön vain sellaisissa hoitotilanteissa, joissa lääkevalmisteiden hyväksyttyihin käyttöaiheisiin ei ole käytettävissä vaihtoehtoisia lääkevalmisteita tai hoitomuotoja, Metsävainio kertoo.
Varastojen alituksella ja käyttökohteista määräämällä turvataan lääkevalmisteiden riittävyys potilaille, jotka ensisijaisesti tarvitsevat näitä lääkkeitä Suomessa.
Näitä lääkevalmisteita koskeva lääketehtaan, maahantuojan ja terveydenhuollon toimintayksikön ylläpitäjän varastointivelvollisuus on kuuden kuukauden keskimääräistä kulutusta vastaava määrä.
Päätös on tullut voimaan 1. helmikuuta ja on voimassa enintään tammikuun 2023 loppuun. STM teki vastaavan päätöksen myös viime vuoden alussa.
Anne Seppänen
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.