Tanskalaistutkijoiden mukaan paljon televisiota katsovien nuorten miesten sperma näyttäisi olevan heikompilaatuista kuin muiden samanikäisten. Havainto koskee miehiä, jotka katsovat televisiota yli viisi tuntia päivittäin.
Tulosten perusteella yli viisi tuntia päivittäin televisiota katsovien siittiötiheys on selvästi alhaisempi kuin miesten, jotka eivät katso televisiota. Kun paljon televisiota katsovien siemennesteessä oli keskimäärin 37 miljoonaa siittiötä millilitrassa, muilla niitä oli keskimäärin 52 miljoonaa. Tiheyttä pidetään riittävänä, kun millilitrassa siemennestettä on vähintään 15 miljoonaa siittiötä.
Myös muut siemennesteen laadusta kertovat mittaukset viittasivat televisiota paljon katsovien siemennesteen heikompaan laatuun. Tähän viittasi mm. follikkelia stimuloivan hormonin suurempi pitoisuus ja pienempi testosteronin pitoisuus.
Vaikka television katselu liittyi heikompaan sperman laatuun, tutkimuksessa ei löytynyt viitteitä siitä, että tietokoneen ääressä paljon viihtyvillä olisi samanlaisia löydöksiä. Myöskään liikuntaharrastusten määrä ei vaikuttanut tuloksiin. Sperma oli tosin heikompilaatuista miehillä, jotka itse kokivat olevansa huonossa fyysisessä kunnossa.
Tanskalaisten tulokset ovat mielenkiintoinen viittaus elämäntapojen vaikutuksista sperman laatuun, mutta on hyvinkin mahdollista, että television katselun lisäksi monet muutkin seikat ovat vaikuttaneet tuloksiin. Todennäköisesti television katselu onkin osoitus muutenkin epäterveellisistä elämäntavoista tai terveysriskeistä, jotka selittävät havainnot.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siihen osallistui 1 200 tervettä tanskalaismiestä. Miehiltä oli kerätty siemennestenäytteet vuosina 2008–2012. Samalla heille tehtiin kattava terveystarkastus.
Lähde: Is Sedentary Lifestyle Associated With Testicular Function? A Cross-Sectional Study of 1,210 Men. American Journal of Epidemiology 2016;184:284–294.
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Kuva: Fotolia