Sote-uudistuksen pitkittyminen näkyy sote-alan henkilöstön hyvinvoinnissa, päättelivät Työterveyslaitoksen tutkijat Sairaalahenkilöstön hyvinvointi- ja Mitä kuuluu? -tutkimusten tutkimusaineistoista.
Useampi kuin kaksi viidestä kokee vaikutusmahdollisuutensa omaan työhön vähentyneen. Erityisen vähäisiksi vaikutusmahdollisuutensa kokevat sairaanhoitajat, kätilöt, terveydenhoitajat, lähi- ja perushoitajat sekä sairaala- ja laitosapulaiset, välinehuoltajat ja siivoojat.
Noin 20 prosenttia kyselyjen vastaajista koki työssä tapahtuneet muutokset enimmäkseen kielteisiksi viime vuonna. Vielä vuonna 2008 osuus oli 13 prosenttia.
Toisaalta Sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimuksen perusteella joka viides ja Mitä kuuluu? -aineiston perusteella noin neljännes vastaajista kokee muutokset työssä enimmäkseen myönteisiksi.
Väkivaltakokemuksia on paljon
Työntekijöitä kuormittaa sote-alalla myös se, että asiakaskunta on entistä vaativampaa ja esimerkiksi väkivaltakokemukset ja eettinen kuormitus ovat yleistyneet.
Mitä kuuluu? -työhyvinvointikyselyn perusteella jopa puolet vastaajista on kokenut väkivaltaa tai uhkaa asiakastilanteissa ja 54 prosenttia kertoi kohtaavansa eettisesti haastavia tilanteita vähintään viikoittain.
– Näillä muutoksilla voi olla vaikutuksia koko alan houkuttelevuuteen. Esimerkiksi Sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimuksen aineiston perusteella henkilöstön halukkuus suositella omaa työnantajaa ystävilleen on tasaisesti vähentynyt vuodesta 2015 lähtien kaikissa ikä- ja ammattiryhmissä, professori Mika Kivimäki Työterveyslaitoksesta sanoo tiedotteen mukaan.
Työterveyslaitoksen Sairaalahenkilöstön hyvinvointi- ja Mitä kuuluu? -kyselyihin vastasi viime syksynä noin 30 000 sote-alan työntekijää.
Teksti: Minna Pihlava