Sokeriteollisuus ohjaili tutkimusta rasvan sydänriskeistä

Tutkijoiden mukaan keskustelu sokerin haitoista suistettiin raiteiltaan vuosikymmenien ajaksi.

Sokeriteollisuus on ohjaillut sydänriskejä käsittelevää tutkimusta niin, että rasvan merkitystä korostetaan ja sokerin merkitystä vähätellään.

Tämä käy ilmi JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistusta tapaustutkimuksesta. Teollisuus maksoi tutkijoille 1960-luvulla, jotta nämä julkaisivat NEJM:ssa artikkelin sokerista, rasvasta ja sepelvaltimotaudista teollisuuden haluamalla tavalla.

Sokeriteollisuus vaikutti tutkimusartikkeliin muun muassa asettamalla sen tavoitteen ja valikoimalla mukaan otettavat artikkelit. Kirjoittajien sidonnaisuuksia ei ajan tavan mukaan ilmoitettu.

Kyseessä oli vain alku teollisuuden tukemalle tutkimustoiminnalle aiheesta, ja tutkijoiden mukaan seuraukset ulottuvat nykypäivän ravitsemussuosituksiin asti.

– He pystyivät suistamaan sokerikeskustelua raiteiltaan vuosikymmenien ajan, professori Stanton Glantz Kalifornian yliopistosta sanoo New York Times -lehdessä.

Lehden mukaan sokeriteollisuutta edustava Sugar Association toteaa nyt, että tutkimustoiminnan olisi pitänyt olla läpinäkyvämpää. Se kuitenkin puolustaa teollisuuden rahoittamaa tutkimusta.

Glantzin mukaan paljastukset ovat tärkeitä, koska keskustelu sokerin ja tyydyttyneiden rasvojen riskeistä jatkuu edelleen.

"Rasva ja sokerit molemmat tärkeitä tekijöitä"

Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne toteaa, että tieteellisten artikkelien manipulointia kaupallisten intressien vuoksi on tietysti vastustettava. Nykytiedon valossa sokerin vaikutuksen väheksyminen sydänterveydelle on vinoutunutta.

– Kaikissa suosituksissa korostetaan rasvan laatua ja nopeasti sokeristuvien hiilihydraattien merkitystä tärkeinä tekijöinä, hän sanoo.

Syvänteen mukaan tutkimuksen vinoutuneisuutta omana aikanaan on vaikea arvioida jälkikäteen. Ajat ovat muuttuneet, ja tyydyttyneiden rasvojen käyttö oli paljon yleisempi ongelma 1960-luvulla.

– Aiemmin korostettiin enemmän rasvan laatua, mutta oli syytäkin, koska se oli ravitsemuksen vallitseva piirre.

Syvänteen mukaan amerikkalaisessa mainonnassa ratsastettiin vähärasvaisuudella, mutta rasva korvattiin sokerilla, mikä ei ole hyvä asia. Sydänliiton suosituksissa varoitettiin jo vuonna 1960 liikapainosta sekä tyydyttyneiden rasvojen ja sokerin runsaasta käytöstä.

Kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Fotolia