Sikiöaikana nälänhädälle altistuneet sairastuvat muita todennäköisemmin aikuistyypin diabetekseen, tuore tutkimus osoittaa. Aiemmissa tutkimuksissa myös mm. lihavuus, kolesteroliongelmat ja sydänsairaudet on yhdistetty sikiöajan puutteelliseen ravintoon.
Tutkijat selvittivät nälänhädän vaikutuksia lähes 1,5 miljoonan ukrainalaisen terveystietojen avulla. Ukrainassa oli Neuvostoliiton tahallaan aiheuttama paha nälänhätä vuosina 1932–1933, jolloin arvioista riippuen 3–13 miljoonaa ukrainalaista menehtyi.
Vertaamalla eri rekistereiden tietoja tutkijat havaitsivat aikuistyypin diabeteksen kehittyneen 30–50 prosenttia todennäköisemmin miehille ja naisille, jotka olivat syntyneet vuoden 1934 alkupuolella seuduilla, joissa nälänhätä oli ollut pahimmillaan. Sen sijaan diabetesriskiä ei havaittu miehillä eikä naisilla, jotka olivat syntyneet seuduilla, joita nälänhätä ei koskettanut. Heidän sairastumisriskinsä oli samansuuruinen kuin nälänhätävuosien jälkeisten sukupolvien.
Kaikkiaan tutkijoilla oli käytössään tiedot 43 000 aikuistyypin diabetekseen sairastuneesta ja 1,4 miljoonasta vuosina 1930–1938 syntyneestä ukrainalaisesta.
Tulokset vahvistavat näyttöä raskauden aikaisen ravitsemuksen ja sen puutteiden vaikutuksesta aikuisiän terveyteen.
Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.
Lähde:
Lancet Diabetes & Endocrinology 2015
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Kuva: Panthermedia