Sensuroiko Yle Kalsoa, Risto Kuusisto?

Lääkärilehti kysyi lääkekannabista käsitelleen ohjelman tehneeltä toimittajalta kommentteja Eija Kalson esittämiin väitteisiin.

Professori Eija Kalso kirjoitti Lääkärilehden verkkokommentissa maanantaina kokemuksistaan Ylen Akuutti-ohjelman haastateltavana. Kalson mukaan ohjelma vakuutti tunteisiin vedoten katsojat kannabiksen lääkekäytön tehosta ja turvallisuudesta.

Kalso kuvaa, miten yli tunnin mittaisesta haastattelusta ohjelmaan pääsivät vain lyhyet kommentit, ja monia tärkeitä tietoja jäi pois.

Kalso ei myöskään pyynnöstään huolimatta saanut nähdä etukäteen, mitkä osat haastattelusta käytettiin lopullisessa ohjelmassa.

Lääkärilehti kysyi ohjelman tehneeltä toimittajalta Risto Kuusistolta vastauksia Kalson väitteisiin.

Miksi Eija Kalso ei saanut nähdä etukäteen osuuksiaan ohjelmassa?

– On aika tavatonta, että tämäntyyppisissä ohjelmissa annettaisiin haastateltaville etukäteen nähtäväksi osia ohjelmasta. Sanoin hänelle, että yritän tehdä poikkeuksen. Se ei kuitenkaan ollut mahdollista tiiviiden aikataulujen vuoksi.

Kalso kirjoittaa, että yli tunnin kestäneestä haastattelusta otettiin ohjelmaan vain lyhyet vastaukset ja paljon olennaista jäi pois.

– Haastattelin myös monia ihmisiä, joiden osuudet jäivät lopullisesta ohjelmasta kokonaan pois. Minulla oli näkökulma – pohtia, onko kannabis käypä lääkkeeksi. Tein journalistisin perustein ratkaisut siitä, mitä lopulliseen ohjelmaan tulee. Koko maailmaa ei voi syleillä, eikä kaikkea voi kertoa.

Asiantuntijat kokevat usein, että tämäntyyppisissä tilanteissa tieteellinen tieto sivuutetaan tai asetetaan samanarvoiseksi yksittäisten kokemusten kanssa. Pohditko tätä itse ohjelmia tehdessäsi?

– Minulla ei ole agendaa ohjelmia tehdessäni, en muista, että olisi koskaan ollut. Parhaat jutut ovat sellaisia, joissa luotetaan katsojan älyyn. Lopullinen viesti muodostuu katsojan päässä, eikä ole valmiina ohjelmassa.

– Toisaalta televisio on myös voimakas tunteiden välittäjä, eikä kokijoiden tuntemuksia voi aliarvioida.

– Sen sijaan missiota ajattelen välillä. Tehdessäni juttusarjaa elinluovuttajista tai kantasoluista, missioni oli: lisää luovuttajia. Teen myös juttuja vähemmistöistä. Missio: suvaitsevaisuutta. Tässä ehkä siis ainoa missioni oli herättää keskustelua ja ohjata ihmiset lukemaan kriittisesti aiheesta lisää.

Ajaako Yle kannabista lääkkeeksi?

– Olen katsonut muita Ylen ohjelmia tästä aiheesta, enkä itse ole tällaista havainnut. Omassa ohjelmassani pyrin valottamaan asiaa molemmilta puolilta. Lopussa totean, että tutkimusta tarvitaan lisää.

– Minulla ei ole omaa kantaa siihen, onko kannabiksesta lääkkeeksi. Olen saanut ohjelmasta hyvää palautetta siitä, että olen suhtautunut asian kiihkottomasti.

– Tämän ohjelman idea syntyi Lääkäripäivillä. Olin kuuntelemassa luentoa, jonka lopuksi toivottiin, että aiheesta käytäisiin enemmän keskustelua ja että mediakin siihen tarttuisi.

Eija Kalso oli huolissaan siitä, että ohjelmassa ei tullut esiin se, millaisia pitkäaikaisvaikutuksia kannabislääkkeellä on. Jätettiinkö nämä osiot pois tietoisesti?

– Ohjelmassa varoitettiin erityisesti nuoria, joista lääkäripäivilläkin oltiin huolissaan. Tätä kohtaa jumppasin professori Solja Niemelän kanssa. Pitkäaikaisvaikutuksista tehtyjä tutkimuksia tarvitaan lisää.

Monilla ohjelmaan haastatelluilla oli kytköksiä kannabisteollisuuteen tai muita vastaavia sidonnaisuuksia. Olitko tietoinen tästä?

– Taitaa olla lähes mahdotonta löytää tutkijaa, jolla ei olisi kytköksiä lääketeollisuuteen. Kaikki kytkökset tehtiin ohjelmassa selväksi, professori Kalsoa lukuun ottamatta.

Kirjoittaja:

Hertta Vierula

toimittaja

Kuva: Panthermedia

Juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla 1.11.2017.