Raskaus lisää jonkin verran sappikivien muodostumisriskiä, ja sappirakon tulehduksen yleisyyden arvioidaan olevan noin 1/1 600 raskautta. Raskaudenaikaisen kolekystiitin hoidoksi suositellaan useimmiten laparoskooppista kolekystektomiaa.
Amerikkalaisesta rekisteristä poimittiin vuosilta 2010–15 sekä leikkaushoitoa että antibioottihoitoa sappirakon tulehdukseen saaneet raskaana olleet potilaat. Tarkastelussa oli sekä äidin että lapsen terveysmuuttujia, mm. lapsikuolleisuus, abortit, ennenaikainen synnytys, keisarileikkaukset, vuodot ja infektiot sekä laskimoveritulpat.
Rekisteristä löytyi yhteensä 6 390 raskaana ollutta kolekystiittipotilasta, joista 38,2 % leikattiin (5,1 % avoleikkauksia). Toisen raskauskolmanneksen aikana leikkaus oli yleisempi kuin antibioottihoito.
Riskianalyysi osoitti, että antibiootilla hoidetuilla oli enemmän synnytykseen liittyviä komplikaatioita kuin leikatuilla.
Suomessakin suositellaan yleensä laparoskooppista kolekystektomiaa vaikean kolekystiitin hoidoksi. Lievä kolekystiitti voi parantua antibioottihoidolla, mutta noin 20–30 % joudutaan leikkaamaan. Raskaana oleville toinen raskauskolmannes lienee turvallisin leikkausajankohta.
Rios-Diaz A ym. Is it safe to manage acute cholecystitis nonoperatively during pregnancy? A nationwide analysis of morbidity according to management strategy. Ann Surg 2020;272:449.
Hannu Paajanen
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 10/2021.