Salmonellat ovat eläinten kantamia bakteereja, jotka voivat aiheuttaa suolisto- ja yleisinfektioita. Monesti salmonellasta puhutaan yksikössä, mutta todellisuudessa salmonellan serotyyppejä tunnetaan yli 2 500.
Yleisimmät salmonellan serotyypit Suomessa ovat S. Enteritidis ja S. Typhimurium.
Miten salmonella tarttuu?
Salmonella leviää bakteeria kantavan ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä.
Se voi tarttua myös ihmisestä toiseen, puutteellisen käsihygienian vuoksi.
Tartunnan voi saada myös lemmikeistä, erityisesti matelijoista.
Kun salmonella tarttuu elintarvikkeista, yleisimpiä tartunnanlähteitä ovat muun muassa:
- huonosti kypsennetty tai raaka liha
- pastöroimaton maito
- idut
- ulkomaista alkuperää olevat tuoretuotteet, kuten vihersalaatit
Joissakin ammateissa on tavallista suurempi riski levittää salmonellaa. Näille ammateille on erityisohjeita. Voit tutustua niihin täältä .
Salmonellan oireet
Salmonellan aiheuttaman infektion itämisaika on 6-72 tuntia.
Suoliston salmonellainfektion yleisimmät oireet ovat ripuli ja kuume.
Ripulioireet kestävät noin 4-10 päivää.
Oireeton kantajuus kestää noin 4-5 viikkoa. Joillakin se tosin voi kestää pidempäänkin. Sairastuneilla vastasyntyneillä kantajuus voi kestää useita kuukausia.
Noin 10 prosentille tartunnan saaneista aikuisista kehittyy jälkitautina reaktiivinen niveltulehdus.
Milloin lääkäriin?
Salmonellainfektion oireet kestävät muutamia päiviä eivätkä yleensä vaadi lääkärin hoitoa. Seuraavissa tapauksissa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen:
- tauti pitkittyy
- tauti kehittyy yleisinfektioksi
- potilas on alle yhden vuoden ikäinen tai vanhus
- potilaalla on vaikea perussairaus, kuten esimerkiksi hiv-infektio tai maksan ja munuaisten vajaatoiminta
Jos tilanne vaatii, lääkäri saattaa määrätä salmonellan aiheuttaman infektion hoitoon antibiootteja, mutta kovin helposti mikrobilääkitystä ei määrätä tautiin.
Miten ehkäistä tartunta?
Salmonellatartuntaa voi ehkäistä seuraavasti:
- kypsennä kaikki liha huolellisesti
- pese raa’at vihannekset huolellisesti ennen syöntiä
- säilytä kypsentämätön liha erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista
- vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita
- pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä yllämainittuja tuotteita
Jos olet saanut tartunnan, näin ehkäiset sen tarttumista muihin:
- pese kädet huolellisesti ennen ateriaa ja WC-käynnin jälkeen
- käytä nestesaippuaa ja omaa pyyhettä tai kertakäyttöpyyhettä
- älä laita ruokaa muille
Jos vaippaikäinen lapsi on sairastunut, kädet on pestävä huolellisesti vaipanvaihdon jälkeen.