"Sairastuin olkapään nivelrikkoon jo nelikymppisenä"

Pirjo Väyrynen on tyytyväinen, että uskalsi mennä tekonivelleikkaukseen ja hoito sujui hyvin.

– En saanut työterveyshuollossa riittävästi tietoa sairaudestani, Pirjo Väyrynen toteaa.
Sami Perttilä
– En saanut työterveyshuollossa riittävästi tietoa sairaudestani, Pirjo Väyrynen toteaa.

”Oikean käden hauikseni oli jatkuvasti kipeä vuonna 2015. Siinä oli kylmän tunne ja pohdin pitkään, mikä voisi olla syynä oireeseen. Luulin, että vain kuvittelen tuntemuksen. 

Kivut olivat lopulta kovia, ja yöuni jäi katkonaiseksi, koska heräilin vähän väliä. Liikeradat pienenivät todella paljon, ja vaatteiden pukeminen muuttui hankalaksi. Vähitellen lopetin kaikki liikuntaharrastukset, mikä myös heikensi hyvinvointiani.

Työterveyslääkäri kertoi, että kipu johtuu todennäköisesti olkapäästä. Hän lähetti minut magneettikuviin ja ortopedille, joka totesi olkapään nivelrikon.

Lue lisää: Kumppanina nivelrikko

Olin järkyttynyt, kun kuulin diagnoosin. Pohdin, miten minulla, nelikymppisellä ihmisellä, voi olla olkapää niin huonossa kunnossa. Tiesin, mistä nivelrikossa on kyse ja millaista elämä on sen kanssa, koska suvussani monilla on ollut tämä sairaus. Jouduin jäämään sairauslomalle, jota aina jatkettiin.

– Onneksi ortopedi ja kirurgi olivat koko ajan mukana hoitosuhteessa, sanoo Pirjo Väyrynen.
Sami Perttilä
– Onneksi ortopedi ja kirurgi olivat koko ajan mukana hoitosuhteessa, sanoo Pirjo Väyrynen.

Tekonivelleikkaus vei kivut

Oikeaan olkapäähän tehtiin vuonna 2016 tähystämällä puhdistusleikkaus, joka auttoi kipuihin. Noin pari vuotta leikkauksen jälkeen kivut alkoivat myös vasemmassa olkapäässä, jossa niin ikään havaittiin nivelrikko. Siihen päätettiin tehdä samanlainen leikkaus kuin oikeaan olkapäähän.

Oireet hävisivät, mutta vain hetkeksi. Lopulta kipuihin eivät auttaneet kortisoni, särkylääkkeet eikä fysioterapia, jota sain muutamia kertoja. 

Vasempaan olkapäähän asennettiin vuonna 2022 tekonivel, mikä tuntui pelastukselta. Kivut jäivät leikkauspöydälle, ja liikeradatkin palautuivat lähes täysin.

Olen hyvin tyytyväinen, että uskalsin mennä tekonivelleikkaukseen ja hoito sujui kokonaisuudessaan niin hyvin. Aika kipujen kanssa eläessä oli tuntunut todella pitkältä. Elämänlaatuni parani erittäin paljon.

Kipuja ei pidä kyseenalaistaa

Minulle jäi mielikuva, että terveydenhuollossa on olkapään nivelrikosta monia mielipiteitä ja se tunnetaan ehkä heikommin kuin muut nivelrikot. Havaitsin, että polvien ja lonkan nivelrikosta on verkossakin enemmän informaatiota kuin olkapään nivelrikosta.

Toivoisin terveydenhuollossa ymmärrettävän, että nivelrikko voi tulla nuoremmillekin. Nivelrikon ajatellaan olevan iäkkäämpien sairaus, mutta minulle se tuli jo nelikymppisenä.

Lue lisää: Olkanivelrikon hoito

Olin onnekas, koska hoitosuhteessa olivat koko ajan mukana olkapäävaivojen asiantuntijat, ortopedi ja kirurgi.

Toivon, että lääkärit ottaisivat potilaan tuntemukset vakavasti. Jokainen nivelsairauksia poteva kokee eri tavalla oman tilanteensa. Jotkut kestävät kipua enemmän kuin toiset. Kipujen kyseenalaistaminen ei auta potilasta silloin, kun ne vaivaavat.

En saanut työterveyshuollossa riittävästi tietoa sairaudestani. Tietojen hakeminen vaatii ylipäänsä runsaasti omaa aktiivisuutta. Lääkärin vastaanotolla pitäisi osata kysyä oikeat kysymykset ja tuoda omia ajatuksiaan esiin. Ortopedi osasi onneksi antaa toivomani tiedot.”

Artikkeli on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.

Faktat

Kenestä on kyse

Pirjo Väyrynen, 49

Asuu Espoossa

Yrittäjä, tietosuoja-asiantuntija

Perheeseen kuuluvat mies ja kaksi aikuista lasta

Harrastaa ulkoilua, sienestystä, lukemista, leipomista ja lenkkeilyä