Ekologisuus ohjaa arjen valintoja Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa.
– Esimerkiksi ravintohuollossa mietimme paljon ruokahävikkiä, kertoo ruokapalvelujohtaja Merja Ilomäki Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitesta.
Noin vuosi sitten sairaalassa alkoi hävikkiruokamyynti ruokahävikin minimoimiseksi. Sairaalan kanttiini myy edellispäivältä yli jäänyttä ruokaa, joka on tehty valmiiksi, mutta ei ole ollut tarjolla.
Sairaalan ruokasalista löytyy päivittäin kolme lounasvaihtoehtoa.
– Joskus on vaikea ennakoida, mitä ihmiset syövät. Välillä ruokaa jää yli, välillä ei, Ilomäki jatkaa.
Suurin osa hävikkiruuan ostajista on sairaalan henkilökuntaa, mutta myös potilaita. Toimintaa ei ole mainostettu ulkopuolisille.
Myymättä ei jää mitään
Hävikkiruoka menee kaupaksi odotettua paremmin. Myymättä ei jää mitään.
– Ruoka menee saman tien. Jonoja on jo ennen kuin myynti alkaa.
Ilomäen mukaan vastaavaa toimintaa on muissakin sairaaloissa. Terveysviranomaisten vaatimukset aiheuttavat pienen lisätyön prosessiin.
– Viranomainen on tosi tarkka esimerkiksi jäähdyttämisen, tuoteselosteiden, pakkaamisen ja viimeisen käyttöpäivän suhteen.
Kokemukset ovat niin hyvät, että toimintaa aiotaan toistaiseksi jatkaa. Ruuanvalmistushävikkiä sairaalassa ei tule enää ollenkaan. Biojätettä kuitenkin yhä kertyy.
– Ihmisillä on vielä sellainen ajatustapa, että ruokaa otetaan koko rahan edestä ja heitetään biojätteeseen.
Ekologisuus ohjaa ravintohuoltoa muutenkin. Kokkolassa suositaan suomalaisia tuotteita ja lähiruokaa.
Heli Väyrynen
Julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 4/2020