Alaikäisten koronapotilaiden sairaalahoitoisuus on epidemian aikana pysynyt tasaisena. Näin arvioi Husin tilannetta Harri Saxén.
Hän jäi elokuussa eläkkeelle lasten infektiotautien professorin ja ylilääkärin tehtävistä Helsingin yliopistosta ja Husista.
Elokuuhun mennessä Husin sairaaloissa oli hoidettu noin 30 alaikäistä koronan vuoksi. Luvussa ei ole mukana sivulöydöksiä, jolloin alaikäinen on ollut hoidossa muusta syystä.
Deltavariantti ei muuttanut tilannetta.
– Se on ollut dominoiva jo pitkään. Kyllä se olisi varmaan näkynyt, jos se olisi vaikuttanut, Saxén sanoo.
Sairaalaan joutuneilla alaikäisillä ei ole ollut yhdistäviä tekijöitä.
– Heitä on niin vähän, että ei ole selkeitä trendejä.
Yhdysvalloissa korona on Saxénin tietojen mukaan vienyt sairaalaan erityisesti ylipainoisia ja astmaa sairastavia lapsia ja nuoria.
Alaikäisten tilanne nousi esiin alkuviikosta, kun Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kertoi sairaalahoidossa olevasta seitsemänvuotiaasta koronapotilaasta.
Lasten rokottaminen esillä
Euroopan lääkevirasto käsittelee Pfizerin ja Biontechin myyntilupahakemusta 5–11-vuotiaiden koronarokotteesta parhaillaan. Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA myönsi luvan lokakuun lopussa, ja terveysviranomainen CDC suosittelee 5–11-vuotiaiden rokottamista.
Emeritus professori Saxén ei halua ottaa kantaa koko ikäryhmän rokottamiseen Suomessa.
– Tässä on haasteena, että kun tauti ei ole lapsilla kauhean vakava, joudutaan punnitsemaan, onko yhteiskunnalle hyötyä siitä, että lapset rokotetaan, hän pohtii.
Hän arvioi, että ikäryhmän rokottamiseen on yhteiskunnallista painetta, koska laaja rokotuskattavuus voi hillitä epidemiaa.
Myös alle viisivuotiailla tutkitaan koronarokotteita. Aikanaan jouduttaneen puntaroimaan myös heidän rokottamistaan koronavirusta vastaan.
– Nyt näyttäisi siltä, että he ovat aika tartuttavia, vaikka eivät itse juurikaan sairastu.
Vaikka Saxén ei halua ottaa kantaa koko ikäryhmien rokottamiseen, riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottaminen on hänen mielestään järkevää.
Päätökset ikäryhmien rokottamisesta tekee valtioneuvosto. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä valmistelee THL:n suosituksia asiasta.
Minna Pihlava
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.