Lancet Oncology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Karoliinisessa instituutissa kehitetty STHLM3-testi löytää aggressiivisen eturauhassyövän paremmin kuin PSA-testi. Uusi, verestä tehtävä testi vähentää myös biopsioiden tarvetta.
Onko testistä vaihtoehdoksi PSA-testaukselle, HYKS:n urologian ylilääkäri Mika Matikainen?
– STHLM3 on tarkentava testi, jossa on PSA mukana. Se on kombinaatio eri biomarkkereista, geneettisistä markkereista ja kliinisistä taustatiedoista. Monen tekijän summalla pystytään tarkentamaan yksilöllistä eturauhassyöpäriskiä nimenomaan diagnostiikkavaiheessa.
– Näkisin tämän lähinnä täydentävänä lisäselvittelynä. Jos PSA on poikkeava, sitten katsotaan tarkemmin.
– Tukholman alueella tutkimuksissa lähdettiin liikkeelle siitä, voidaanko biopsioiden määrää vähentää ja kohdentaa niitä potilaisiin, joilla todella on suurempi syöpäriski. Tutkimuksessa päädyttiin siihen, että tarpeettomia biopsioita pystytään vähentämään.
Onko testille tilausta Suomessa?
– Varmasti on. Muitakin samantyyppisiä lähestymistapoja on, eli niissä pyritään tarkentamaan ja yksilöimään riskiä sekä kohdentamaan biopsioita. Biopsioihin liittyy omat ongelmansa, muun muassa infektioriski, lisääntyvä antibioottiresistenssi ja verenvuodot.
– Ruotsalaiset ovat kaupallistamassa tutkimusta, ja he ovatkin satsanneet aika paljon rahaa kohorttitutkimukseen. Tällä hetkellä ei ole tietoa hinnasta ja siitä, onko laboratoriotoiminta keskitetty, vai tarjoavatko he esimerkiksi Suomessa laboratorioille mahdollisuutta pyörittää tutkimuksia.
– PSA-testi maksaa meillä noin viisi euroa. STHLM3-testi ei irtoa sillä hinnalla.
Onko PSA-testille kehitteillä muita vaihtoehtoja?
– Meneillään on kovasti tutkimuksia. Biomarkkerit ovat olleet eturauhassyövässä vilkkaan tutkimuksen kohteena jo vuosia, mutta PSA:ta parempaa yksittäistä merkkiainetta ei ole löytynyt. Viimeaikaiset tutkimukset kohdistuvat eri markkereiden kombinaatioihin.
– PSA-testi tulee varmaan ainakin toistaiseksi säilyttämään asemansa. Etuna on edullisuus, ja se on kuitenkin ainoa hyvin karakterisoitu eturauhasspesifinen markkeri, vaikka siinä puutteita onkin.
– Lääketieteen yksilöllistymisen myötä STHLM3:n tapaisia geeni- ja biomarkkeriyhdistelmiä tullaan käyttämään entistä enemmän monessa muussakin sairaudessa.
Kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja
Kuva: Panthermedia