Proteiini on tärkeä ravintoaine, joka vaikuttaa moniin kehon toimintoihin.
Proteiinilla on tärkeä tehtävä solujen, hormonien ja entsyymien rakennusaineena, ravintoaineiden kuljettamisessa sekä immuunipuolustuksen vasta-aineina.
Proteiinit kuuluvat perusravintoaineisiin rasvojen ja hiilihydraattien kanssa.
Mistä proteiinia saa?
Proteiinia saa muun muassa seuraavista ruoka-aineista:
- liha
- kala
- kananmuna
- maito ja piimä
- rahkat, viilit ja jugurtit
- raejuusto
- lihaleikkeleet
- juusto
- maitopohjaiset puurot
- pavut, linssit ja herneet
- tofu ja soijatuotteet
- pähkinät ja siemenet
Päivittäinen proteiini kannattaa hankkia ruoasta, mutta joskus, esimerkiksi ikääntyneiden, voi olla hyvä täydentää ruokavaliota proteiinivälipaloilla ja -juomilla.
Paljonko proteiinia tarvitaan?
Proteiinin tarve vaihtelee iän, elämäntilanteen ja aktiivisuuden mukaan, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää, että proteiinia pitäisi saada noin 10-20 prosenttia koko päivän energiansaannista.
Aikuisella se tarkoittaa yleensä 1,1 - 1,3 grammaa proteiinia per painokilo per päivä.
Oman proteiinitarpeensa voi tarkistaa proteiinilaskureista, joita on internetissä saatavina useita.
Jos elimistö saa liian vähän proteiinia, lihaskudos voi heiketä ja sen myötä myös vastustuskyky. Lisäksi alhainen proteiininsaanti vaikuttaa luuston terveyteen ja altistaa osteoporoosille.
Liiallinen proteiininsaanti ei ole myöskään suositeltavaa. Se lisää energiaa ruokavalioon ja päivittäinen kalorimäärä kasvaa.
Liiallinen proteiininsaanti voi myös kuormittaa munuaisia ja lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä.