Saksalainen psykiatri Ernst Kretschmer kehitti empiiristen havaintojensa pohjalta 1900-luvun alkupuolella teorian, jonka mukaan ruumiinrakenne on yhteydessä alttiuteen sairastua psykiatrisiin häiriöihin. Hän otaksui asteenisen ruumiinrakenteen altistavan skitsofrenialle ja pyknisen mielialahäiriöille. 1900-luvun loppupuolella Kretschmerin typologia leimattiin hölynpölyksi. Uutta näkökulmaa asiaan tuo tutkimus painoindeksin ja psykiatristen häiriöiden geneettisistä yhteyksistä.
Norjalais-amerikkalainen tutkimusryhmä selvitti koko genomin laajuisista biopankkien tiedoista yli 1,38 miljoonan psykiatrisen potilaan ja verrokin painoindeksin, skitsofrenian, kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja masennuksen geneettisiä yhteyksiä. Painoindeksin geneettinen korrelaatio skitsofreniaan oli –0,11 (p = 2,1 x 10–10), kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön –0,06 (p = 0,0103) ja masennukseen 0,12 (p = 6,7 x 10–10).
Yhteisiä geenilokuksia painoindeksillä löytyi skitsofrenian kanssa 63, kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa 17 ja masennuksen kanssa 32. Skitsofreniassa yhteisistä lokuksista 66 % oli yhteydessä alipainoon ja masennuksessa 57 % ylipainoon. Toiminnallisissa analyyseissä painoindeksille ja psykiatrisille häiriöille yhteiset geenilokukset osallistuvat mm. hermoston kehityksen, aivojen välittäjäaineiden ja solunsisäisten prosessien säätelyyn.
Tulosten perusteella alipainolla on geneettinen yhteys skitsofreniaan ja ylipainolla masennukseen. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön kohdalla yhteydet ovat molempiin suuntiin. Tätä voi selittää geneettisten yhteyksien monimutkaisuus.
Geneettisestä alttiudesta huolimatta nykyisin skitsofreniaa sairastavat potilaat ovat useimmiten ylipainoisia, toisin kuin Kretschmerin aikana. Tätä selittänee psykoosilääkkeiden ja epäterveellisen ruokavalion painoa nostava vaikutus. Tutkimuksen tulokset tukevat aiempia epidemiologisia havaintoja, joiden mukaan ylipaino on yhteydessä lisääntyneeseen masennusriskiin.
Lähde: Bahrami S, Steen NE, Shadrin A ym. Shared genetic loci between body mass index and major psychiatric disorders: a genome-wide association study. JAMA Psychiatry, verkossa ensin 8.1.2020. doi: 10.1001/jamapsychiatry.2019.4188.
Kirjoittaja
Tero Taiminen
Kirjoitus on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 7/2020.