Salmonella on bakteeri, joka voi aiheuttaa suoliston tulehduksen eli salmonellainfektion.
Duodecimin mukaan Suomessa todetaan vuosittain 1 000–2 500 salmonellan aiheuttamaa ripulitautia, joista 40–60 % on saatu ulkomailta. Ripulitauteja aiheuttavia salmonelloja tunnetaan 2 600 eri alatyyppiä. Niillä on omat "etunimensä", kuten S. enteritidis (yleisin ulkomalta saaduissa taudeissa) ja S. typhimurium (yleisin Suomessa saaduissa).
Mistä salmonella tarttuu?
Tavallisimpia tartunnanlähteitä ovat muun muassa:
- huonosti kypsennetty tai raaka liha
- pastöroimaton maito
- idut
- ulkomaista alkuperää olevat tuoretuotteet, kuten vihersalaatit
Myös lemmikkieläimet voivat olla tartunnanlähteenä.
Salmonellan oireet
Salmonellainfektion oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Yleisimmät oireet ovat:
- ripuli
- kuume
- vatsakivut
- pahoinvointi ja oksentelu
- vatsan turvotus
- päänsärky
- lihaskivut
Oireet alkavat yleensä 6–72 tunnin kuluttua tartunnasta. Ripulioireet kestävät 4–10 päivää.
Tartunnan saaneista suomalaisista aikuisista jopa 10 prosentille kehittyy reaktiivinen niveltulehdus.
Salmonellan hoito
Salmonellainfektion oireet yleensä paranevat itsestään muutamassa päivässä. Tärkeää on huolehtia runsaasta nesteytyksestä ja käyttää tarvittaessa kipulääkkeitä ja vatsaa rauhottavia lääkkeitä.
Jos oireet ovat voimakkaita tai eivät mene ohi muutamassa päivässä, on syytä hakeutua lääkäriin.
Antibioottihoitoa harkitaan vain muutamissa tapauksissa, kuten:
- tauti on pitkittynyt
- tauti viittaa yleisinfektioon
- potilas on alle yhden vuoden ikäinen tai vanhus
- henkilöllä on vaikea perussairaus, esimerkiksi hiv-infektio tai diabetes, maksan tai munuaisten vajaatoiminta
Näin ehkäiset salmonellaa
Salmonella-tartuntaa voi ehkäistä ruoan huolellisella kypsentämisellä.
THL suosittelee seuraavia ohjeita salmonella-tartunnan ehkäisyyn:
- kypsennä kaikki liha huolellisesti
- pese raa’at vihannekset huolellisesti
- säilytä kypsentämätön liha erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista
- vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita
- pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä yllämainittuja tuotteita
Salmonella leviää helposti henkilöltä toiselle, joten muiden sairastumista voi ehkäistä seuraavasti:
- pese kädet huolellisesti ennen ateriaa ja WC-käynnin jälkeen
- käytä nestesaippuaa ja omaa pyyhettä tai kertakäyttöpyyhettä
- älä laita ruokaa muille, kun sinulla on tartunta
- jos vaippaikäinen lapsi on sairastunut, kädet on pestävä huolellisesti vaipanvaihdon jälkeen